Rachete rusești deasupra Moldovei: BCS îi cheamă la audieri în Parlament pe Sandu, Nosatîi sau Recean. Răspunsul PAS
Full Article 4 minutes read

Rachete rusești deasupra Moldovei: BCS îi cheamă la audieri în Parlament pe Sandu, Nosatîi sau Recean. Răspunsul PAS

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, sau președinta țării, Maia Sandu, tot ea comandantul suprem al forțelor armate, ar putea fi audiați de Parlament săptămâna viitoare. O cerere în acest sens a venit din partea deputatului comunist Constantin Starîș, după ce trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de 10 octombrie. Alesul poporului spune că așteaptă informații oficiale de la instituțiile statului.

„Noi vrem să auzim versiunea oficială a Ministerului Apărării, Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care așa și nu ne-a oferit vreo informație oficială, în afară de cele oferite la TV. Asta nu este serios. Din acest motiv, fracțiunea invită oficial în plen ministrul Apărării, șeful CSS, pe domnul Recean sau doamna Sandu, să vină și să ne spună despre acest incident. Atunci poate vom avea o poziție comună. Până atunci, la revedere”, a declarat deputatul BCS Constantin Starîș.

„Ne părăsiți? Să înțeleg eu, vă duceți după rachete sau unde?”, a comentat ironic speakerul Parlamentului Igor Grosu.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a cerut, în context, opoziției de stânga, să se expună cu privire la războiul pe care Federația Rusă îl duce în Ucraina și să condamne public invazia forțelor militare rusești pe teritoriul ucrainean – acțiuni care, potrivit deputaților PAS, pun în pericol inclusiv Republica Moldova.

„Vă este frică să recunoașteți că Federația Rusă a început un război neprovocat împotriva Ucrainei. Republica Moldova este grav afectată de acest război. Dacă doriți să avem o discuție deschisă aici în Parlament, ar trebui să vorbiți direct despre părțile implicate: cine a început acest război și să condamnați acest război, apoi putem să avem o discuție sinceră”, a declarat deputatul PAS Adrian Băluțel.

„Văzând colegii cum își bat capul de tot felul de proiecte populiste și pretinzând că au grijă de această țară, amintesc că luni spațiul aerian al Moldovei a fost încălcat de 3 rachete rusești. (…) Aș vrea să vad opinia oamenilor cum vad ei această gravă încălcare de către o forță beligerantă de către un agresor care duce un război de cotropire la câteva sute de kilometri de noi”, a declarat în intervenția sa deputatul PAS Dumitru Alaiba.

La rândul său, deputatul BCS Adrian Albu a declarat că PSRM „se roagă mereu pentru pace”. El și-a îndemnat colegii să facă același lucru. Potrivit lui Albu, se întâmplă ca în conflictele militare „să nimerească”, indirect, și alte state. Socialistul a amintit, în acest sens, de cazul Republicii Moldova, după ce spațiul aerian al țării a fost survolat acum trei zile de trei rachete rusești, precum și de tragedia de la un punct de trecere a frontierei de la Breansk, din această vară, când doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost uciși într-un atac cu drone. Parlamentarul și-a îndemnat colegii să țină un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, precum și pentru cei doi moldoveni decedați, chiar dacă incidentul a avut loc aproximativ 3 luni în urmă.

În cele din urmă, președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a admis că astfel de audieri ar putea fi organizate în următoarele zile.

„Cred că săptămâna viitoare noi cu adevărat vom face o audiere, să avem informația la mână. Poate cel puțin atunci unii nu se vor teme de noviciok mai tare decât de adevăr”, a declarat Lilian Carp.

***

Amintim că pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.

Precizăm că Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat, în aceeași zi, că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.

Acțiunea a fost condamnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu. „Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse”, a menționat Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: