Andrei Mardari / NewsMaker

Rachete rusești deasupra Moldovei: BCS îi cheamă la audieri în Parlament pe Sandu, Nosatîi sau Recean. Răspunsul PAS

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, sau președinta țării, Maia Sandu, tot ea comandantul suprem al forțelor armate, ar putea fi audiați de Parlament săptămâna viitoare. O cerere în acest sens a venit din partea deputatului comunist Constantin Starîș, după ce trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de 10 octombrie. Alesul poporului spune că așteaptă informații oficiale de la instituțiile statului.

„Noi vrem să auzim versiunea oficială a Ministerului Apărării, Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care așa și nu ne-a oferit vreo informație oficială, în afară de cele oferite la TV. Asta nu este serios. Din acest motiv, fracțiunea invită oficial în plen ministrul Apărării, șeful CSS, pe domnul Recean sau doamna Sandu, să vină și să ne spună despre acest incident. Atunci poate vom avea o poziție comună. Până atunci, la revedere”, a declarat deputatul BCS Constantin Starîș.

„Ne părăsiți? Să înțeleg eu, vă duceți după rachete sau unde?”, a comentat ironic speakerul Parlamentului Igor Grosu.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a cerut, în context, opoziției de stânga, să se expună cu privire la războiul pe care Federația Rusă îl duce în Ucraina și să condamne public invazia forțelor militare rusești pe teritoriul ucrainean – acțiuni care, potrivit deputaților PAS, pun în pericol inclusiv Republica Moldova.

„Vă este frică să recunoașteți că Federația Rusă a început un război neprovocat împotriva Ucrainei. Republica Moldova este grav afectată de acest război. Dacă doriți să avem o discuție deschisă aici în Parlament, ar trebui să vorbiți direct despre părțile implicate: cine a început acest război și să condamnați acest război, apoi putem să avem o discuție sinceră”, a declarat deputatul PAS Adrian Băluțel.

„Văzând colegii cum își bat capul de tot felul de proiecte populiste și pretinzând că au grijă de această țară, amintesc că luni spațiul aerian al Moldovei a fost încălcat de 3 rachete rusești. (…) Aș vrea să vad opinia oamenilor cum vad ei această gravă încălcare de către o forță beligerantă de către un agresor care duce un război de cotropire la câteva sute de kilometri de noi”, a declarat în intervenția sa deputatul PAS Dumitru Alaiba.

La rândul său, deputatul BCS Adrian Albu a declarat că PSRM „se roagă mereu pentru pace”. El și-a îndemnat colegii să facă același lucru. Potrivit lui Albu, se întâmplă ca în conflictele militare „să nimerească”, indirect, și alte state. Socialistul a amintit, în acest sens, de cazul Republicii Moldova, după ce spațiul aerian al țării a fost survolat acum trei zile de trei rachete rusești, precum și de tragedia de la un punct de trecere a frontierei de la Breansk, din această vară, când doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost uciși într-un atac cu drone. Parlamentarul și-a îndemnat colegii să țină un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, precum și pentru cei doi moldoveni decedați, chiar dacă incidentul a avut loc aproximativ 3 luni în urmă.

În cele din urmă, președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a admis că astfel de audieri ar putea fi organizate în următoarele zile.

„Cred că săptămâna viitoare noi cu adevărat vom face o audiere, să avem informația la mână. Poate cel puțin atunci unii nu se vor teme de noviciok mai tare decât de adevăr”, a declarat Lilian Carp.

***

Amintim că pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.

Precizăm că Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat, în aceeași zi, că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.

Acțiunea a fost condamnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu. „Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse”, a menționat Maia Sandu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: