Radu Marian a stricat planurile Băncii Naționale? De ce a fost amânată ședința de azi
Full Article 2 minutes read

Radu Marian a stricat planurile Băncii Naționale? De ce a fost amânată ședința de azi

Banca Națională a Moldovei (BNM) a amânat ședința planificată pentru 8 februarie. Se întâmplă după ce, în ajun, deputatul PAS Radu Marian a anunțat public că s-ar planifica majorarea ratei de bază cu încă 2 puncte procentuale. Reprezentanții BNM au declarat prin intermediul unui comunicat de presă că au inițiat o anchetă pentru a afla cum informația a apărut în spațiul public.

Ce a scris Radu Marian?

Într-o postare publicată pe 7 februarie pe rețelele de socializare, deputatul PAS Radu Marian a menționat că a aflat că BNM ar urma să ridice rata de bază cu încă 2 puncte procentuale, adică de la 8,5% la 10,5%. Parlamentarul a criticat inițiativa.

„Este o decizie greșită, care va submina activitatea investițională și afacerilor! BNM trebuie să atace țintit creditele de consum, care supra-încălzesc economia, dar NU trebuie să îngreuneze activitatea de creditare a agenților economici, prin majorarea costurilor de împrumut. Îndemn BNM să abordeze țintit problemă creditelor de consum a populației și să urgenteze adoptarea deciziilor în acest sens, pe care le-a tărăgănat mult timp”, a scris Radu Marian.

BNM amână ședința

Reprezentanții BNM au anunțat pe 8 februarie că au amânat ședința de astăzi și că s-au autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de politică monetară.

De asemenea, conducerea instituției a dispus desfășurarea unei anchete, pentru a stabili „circumstanțele în care unul dintre scenariile simulate a ajuns subiect de speculație”.

În acest context, BNM se asigură că deciziile sale sunt luate în mod independent. Astfel, ședința preconizată pentru astăzi referitoare la decizia de politică monetară este amânată pentru o altă dată, care va fi comunicată în scurt timp”, a anunțat conducerea instituției.

***

Amintim că, în luna ianuarie, rata de bază a fost majorată de la 6,5% la 8,5%.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: