screenshot

VIDEO Radu Marian, replică opoziției despre gazele stocate în Ucraina: „Unicii care le pot fura sunt rușii”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian susține că gazele naturale stocate de Republica Moldova în depozitele din Ucraina ar putea fi „furate” numai de către „ruși”. Parlamentarul i-a dat în acest mod replica deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlament Diana Caraman, care a declarat că ar fi „multe semne de întrebare” față de aceste depozite.

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi s-a prezentat pe 12 decembrie în plenul Parlamentului, pentru a prezenta legile cu privire la bugetul de stat. Una dintre inițiative se referă la majorarea capitalului social al SA „Energocom”, pentru sporirea capacităților de cumpărare a gazelor naturale și energiei electrice, formarea stocurilor de gaze naturale, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea furnizării gazelor naturale către SA „Moldovagaz”.

În spațiul informațional sunt foarte multe întrebări cu privire la faptul că depozităm gaze în depozitele din Ucraina, România. Vrem să știm care este prețul pe care îl achităm pentru păstrarea acestui gaz și dacă a fost inclus în credit”, i s-a adresat deputata BCS Diana Caraman.

În replică, Budianschi a declarat că este vorba despre două acțiuni separate: „Una despre capitalizarea Energocom – 5,7 miliarde lei și alta de majorarea a alocării dintr-un împrumut BERD pentru a asigura securitatea energetică. Prima pe capitalizare și a doua ca împrumut recreditat merge la Energocom, care este responsabil de gestiunea acestor sume. Ministerul Finanțelor nu intervine în acest proces”. 

La rândul său, deputata a insistat: „Adică atunci când Energocom vă solicită o sumă, nu vă explică pentru ce alocați suma și pe ce anume – depozite, acoperirea unor cheltuieli de achiziție”.

Ministrul finanțelor a explicat: „Fundamentarea necesității acordării acestui împrumut și capitalizării Energocom a fost decisă la CSE. Acolo nu se prevăd norme de cheltuieli”.

A intervenit în discuție și deputatul Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe: „Eu totuși am vrut să mă refer la insinuări cu privire la stocarea gazelor naturale în Ucraina, pentru că devin ridicole. Trădează o cunoștință elementară a modului cum funcționează lucrurile. Da, noi stocăm gaze naturale și în România, și în Ucraina. Aceste gaze se stochează sub sute de metri de pământ, argilă, nisip, care sunt în afara oricărui pericol și sunt stocate în apropiere de R. Moldova. Cuiva din opoziție i-e frică că aceste gaze ar putea fi furate? Unicii care pot fura aceste gaze naturale sunt rușii. Dacă o să ajungă vreodată, dar nu vor ajunge niciodată, pentru că Ucraina o să se apere și pe ei și pe noi. Hai să încetăm aceste insinuări”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a intervenit și el în discuție: „Cineva e foarte nervos de dimineață. Calm. O cafea vă rog. El s-a simțit vizat, ce să-i faci. Nu la dvs s-a referit că o să ajungeți acolo și o să le furați”.

La finalul dezbaterilor, Parlamentul a votat, în prima lectură, unele modificări la Legea bugetului de stat pentru anul curent, ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom”, realizată în lunile septembrie-noiembrie în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Urmare a modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se stabilesc la nivel de 59,3 miliarde de lei; cheltuielile – de 73,9 miliarde de lei, iar deficitul – în mărime de 14,6 miliarde de lei.

De menționat că, acum câteva zile, ex-președintele țării Igor Dodon și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor a declarat că ar fi „o mare probabilitate să nu mai vedem gazul stocat în Ucraina”: „Vom vedea dosare penale în acest sens, dar ei nu își fac griji,  vor fugi din țară„.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: