Raport: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, campion la utilizarea resurselor administrative în campania electorală
Full Article 3 minutes read

Raport: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, campion la utilizarea resurselor administrative în campania electorală

Asociația Promo-LEX a publicat, pe 24 iunie, cel de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Experții au raportat cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală. Cele mai multe dintre ele vizează Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS).

Potrivit experților asociației, BECS a utilizat în cel puțin 28 de cazuri resurse administrative cu scopul de promovare electorală. Urmează Partidul Democrat (PDM) și Blocul electoral „RENATO USATÎI” – cu câte 9 cazuri fiecare.

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) ar fi utilizat resursele administrative în 5 cazuri, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – în 4 cazuri.

Partidul Politic „ȘOR” a fost vizat în 3 cazuri, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) în două cazuri. Și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar fi utilizat resursele administrative într-un caz.

Pe categorii de resurse administrative, e vorba despre: organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul programului de muncă – 42 de cazuri (69%), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 10 cazuri (16%) și implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 9 cazuri (15%).

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea candidatului Platformei DA. Au fost raportate și cel puțin cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BECS și AUR) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Au fost identificate și cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS și în câte un caz – AUR și PAS.

Au fost raportate, de asemenea, cel puțin 7 cazuri ce pot fi calificate drept intimidare și/sau utilizare a violenței în campania electorală.

În 5 cazuri este vizat AUR, dintre care în 3 situații reprezentanții AUR au fost agresați, iar în alte două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare/violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți agresate BECS (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – persoane neidentificate) și PACE (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – PAS).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: