Facebook/Igor Dodon

Raport: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, campion la utilizarea resurselor administrative în campania electorală

Asociația Promo-LEX a publicat, pe 24 iunie, cel de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Experții au raportat cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală. Cele mai multe dintre ele vizează Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS).

Potrivit experților asociației, BECS a utilizat în cel puțin 28 de cazuri resurse administrative cu scopul de promovare electorală. Urmează Partidul Democrat (PDM) și Blocul electoral „RENATO USATÎI” – cu câte 9 cazuri fiecare.

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) ar fi utilizat resursele administrative în 5 cazuri, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – în 4 cazuri.

Partidul Politic „ȘOR” a fost vizat în 3 cazuri, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) în două cazuri. Și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar fi utilizat resursele administrative într-un caz.

Pe categorii de resurse administrative, e vorba despre: organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul programului de muncă – 42 de cazuri (69%), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 10 cazuri (16%) și implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 9 cazuri (15%).

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea candidatului Platformei DA. Au fost raportate și cel puțin cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BECS și AUR) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Au fost identificate și cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS și în câte un caz – AUR și PAS.

Au fost raportate, de asemenea, cel puțin 7 cazuri ce pot fi calificate drept intimidare și/sau utilizare a violenței în campania electorală.

În 5 cazuri este vizat AUR, dintre care în 3 situații reprezentanții AUR au fost agresați, iar în alte două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare/violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți agresate BECS (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – persoane neidentificate) și PACE (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – PAS).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: