Facebook/Igor Dodon

Raport: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, campion la utilizarea resurselor administrative în campania electorală

Asociația Promo-LEX a publicat, pe 24 iunie, cel de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Experții au raportat cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală. Cele mai multe dintre ele vizează Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS).

Potrivit experților asociației, BECS a utilizat în cel puțin 28 de cazuri resurse administrative cu scopul de promovare electorală. Urmează Partidul Democrat (PDM) și Blocul electoral „RENATO USATÎI” – cu câte 9 cazuri fiecare.

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) ar fi utilizat resursele administrative în 5 cazuri, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – în 4 cazuri.

Partidul Politic „ȘOR” a fost vizat în 3 cazuri, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) în două cazuri. Și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar fi utilizat resursele administrative într-un caz.

Pe categorii de resurse administrative, e vorba despre: organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul programului de muncă – 42 de cazuri (69%), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 10 cazuri (16%) și implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 9 cazuri (15%).

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea candidatului Platformei DA. Au fost raportate și cel puțin cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BECS și AUR) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Au fost identificate și cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS și în câte un caz – AUR și PAS.

Au fost raportate, de asemenea, cel puțin 7 cazuri ce pot fi calificate drept intimidare și/sau utilizare a violenței în campania electorală.

În 5 cazuri este vizat AUR, dintre care în 3 situații reprezentanții AUR au fost agresați, iar în alte două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare/violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți agresate BECS (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – persoane neidentificate) și PACE (responsabili de acțiunile de intimidare/violență – PAS).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: