Игорь Чекан, NewsMaker

Raport de monitorizare: NewsMaker nu a promovat niciun candidat în mod pozitiv sau negativ

NewsMaker este printre puținele portaluri de știri care au avut o politică editorială relativ echilibrată în perioada 11-17 octombrie 2020, în contextul campaniei electorale prezidențiale. Este concluzia Asociației Presei Independente (API) și Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte, care au publicat Raportul nr. 3 de monitorizare. În total, au fost analizate materialele publicate de 12 portaluri din Republica Moldova.

Potrivit experților, autorii materialelor publicate de NM sunt, în general, nepărtinitori în raport cu sursele şi protagoniştii, iar candidații și candidatele la funcția de președinte/președintă au fost prezentați/prezentate de cele mai multe ori în context neutru, dar și pozitiv sau negativ, însă fără o tendință clară de favorizare sau defavorizare.

În total, în perioada 11-17 octombrie au fost publicate 43 de produse media cu un caracter politic şi electoral. În cea mai mare parte, este vorba despre știri scrise, iar în 4 cazuri textele au fost însoţite și de video. Volumul total al materialelor relevante a constituit 92 494 de semne în cazul textelor, și 15 058 de secunde sau peste 4 ore în cazul imaginilor video.

Procesul electoral și cel politic au constituit cel mai des baza subiectelor publicate de NewsMaker.md în perioada vizată, accentul punându-se atât pe procesul de organizare a alegerilor în pandemie, cât și pe declarațiile politice ale candidaților/candidatelor în contextul cmpaniei electorale. Alte tematici abordate în același context s-au referit, în proporție mai mică, la probleme sociale, sănătate sau relații externe.

Din cele 27 de categorii de protagoniști/protagoniste vizați/vizate în materialele electorale, Igor Dodon apare cel mai des în această calitate (de 17 ori), urmat la o distanță relativ mică de reprezentanții/afiliații Partidului Democrat din Moldova (de 12 ori), dar și de
funcționarii/funcționarele din administrație publică locală (de 9 ori). Tot de 9 ori candidata Maia Sandu a fost protagonista materialelor NewsMaker.md, ceilalți 5 candidați și o candidată având mai rar această calitate, și anume: Andrei Năstase de 7 ori, Renato Usatîi de 4 ori, Violeta Ivanov de două ori, iar Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu câte o dată.

La fel, adesea protagoniști/protagoniste au fost judecători/avocați/procurori, reprezentanți/reprezentante ai/ale Comisiei Electorale Centrale, sau ai/ale partidelor politice.

În perioada 11 – 17 octombrie 2020, Newsmaker.md a prezentat, în general, în mod echilibrat candidații și candidatele la funcția de președinte/președintă al/a Republicii Moldova, iar o tendință evidentă de promovare a cuiva în mod pozitiv sau negativ nu a fost atestată.

Menționăm că raportul a fost realizat doar în baza materialelor publicate în versiunea în limba rusă a portalului NewsMaker.md.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: