stelianmuscalu.ro

Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2019, aprobat de guvern

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2019, informează Ministerul Finanțelor.

Vicepremierul Serghei Pușcuța a menționat că politica bugetar–fiscală în anul 2019 a fost direcționată pentru facilitarea creşterii economice sustenabile, pentru crearea unui cadru eficient de lărgire a bazei de impozitare, consolidarea administrării fiscale, alocarea resurselor necesare pentru programe de importanță vitală și anume cheltuieli în domeniile social și al educației și cheltuieli ce stimulează creșterea economică.

Potrivit raportului, veniturile bugetului de stat au fost acumulate în sumă de 39,9679 miliarde lei, cu 675,0 milioane lei sau cu 1,7% sub nivelul prevăzut. Ponderea veniturilor bugetului de stat în bugetul public național a constituit 63,5% și ca pondere în PIB – 19,0%. Comparativ cu anul 2018, veniturile bugetului de stat au fost în creștere cu 3 miliarde 535,2 milioane lei sau cu 9,7 la sută.

Încasările din impozite și taxe au fost realizate în sumă de 36,4172 miliarde lei sau la nivel de 98,3% din prevederi, iar la granturile externe au fost executate în sumă de 1 miliarde 540,5 milioane lei, fiind executate la nivel de 85,9% din prevederi anuale.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 43,0739 miliarde lei, cu 3,2723 miliarde lei sau cu 7,1% sub nivelul prevederilor anuale. Totodată, e de menționat, că documentele de plată prezentate pe parcursul anului în trezoreriile regionale ale Ministerului Finanțelor au fost achitate integral.

Din volumul de 3,2723 miliarde lei a cheltuielilor neexecutate, 1,0185 miliarde lei se atribuie proiectelor finanțate din surse externe. Cauzele principale ale valorificării reduse a resurselor externe de către unitățile de implementare a proiectelor finanțate din surse externe se referă la neîndeplinirea în termen a precondițiilor de debursare prevăzute în contractele de împrumut/grant, precum și procedurile îndelungate de implementare a activităților în cadrul proiectelor.

Din cheltuielile bugetului de stat realizate în anul 2019, circa 46,4% reprezintă cheltuielile pentru programe şi servicii finanţate de la bugetul de stat, iar 53,6% reprezintă transferurile către alte bugete.

În anul 2019 de la bugetul de stat au fost finanțate 57 de obiecte de investiții, dintre care 9 au fost finalizate și date în exploatare (33,4 mil.lei).

Deficitul bugetului de stat în anul 2019 a înregistrat suma de 3,106 miliarde lei, ce reprezintă 54,4% față de nivelul prevăzut în sumă de 5,7033 miliarde lei. Ca pondere în PIB, acesta a constituit 1,5%. Din suma totală a deficitului, proiectelor finanțate din surse externe le revine un deficit de 1,2472 miliarde lei sau 40,1%. Deficitul mai mic, comparativ cu cel prevăzut, este cauzat de executarea scăzută a cheltuielilor, în special în cadrul proiectelor finanțate din surse externe.

Datoria de stat s-a încadrat în limitele prevăzute de Legea bugetară anuală. Soldul datoriei de stat exprimat în lei, la situația din 31 decembrie 2019 a constituit 52,4943 miliarde lei și s-a majorat, comparativ cu situația de la finele anului 2018, fiind influențat atât de majorarea soldului datoriei de stat externe cu 372,2 milioane lei, cât și de majorarea soldului datoriei de stat interne cu 109,6 milioane lei. Ponderea datoriei de stat în PIB, la situația din 31 decembrie 2019 a constituit 25,0%, fiind cu 2 puncte procentuale mai mică comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2018.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/Igor Grosu/Facebook

Mii de euro pentru reclamă pe Facebook. Vlah, Năstase, Furtună, PAS și Guvernul – în topul celor care investesc în promovare

În ultimele 30 de zile, partide, politicieni, instituții publice și organizații din Republica Moldova au cheltuit zeci de mii de euro pentru promovarea conținutului sponsorizat pe Facebook, arată datele Meta.

Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. Formațiunea a investit peste 6.200 de euro în promovarea a 116 postări sponsorizate. Irina Vlah a sponsorizat și de pe pagina sa oficială peste 50 de postări, pentru care a achitat peste 3.000 de euro. Majoritatea materialelor promovate vizează protestele anti-guvernare pe care partidul le organizează – manifestații despre care autoritățile afirmă că ar fi coordonate din afara țării.

Pe locul doi în clasamentul cheltuielilor se află fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, care și-a anunțat candidatura ca independent pentru alegerile parlamentare. El a investit aproape 6.000 de euro pentru 55 de reclame sponsorizate, cu mesaje preponderent electorale – în care își anunță candidatura sau își expune viziunile despre viitorul Republicii Moldova. Asta, deși campania electorală oficială nu a început încă.

În topul celor care au investit în promovarea online se regăsește și Partidul „Moldova Mare”, condus de fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, asociată în mai multe investigații jurnalistice cu oligarhul fugar Ilan Șor. Formațiunea a cheltuit peste 3.800 de euro pentru 34 de postări sponsorizate, în care promovează, în principal, mesaje anti-guvernamentale și, uneori alarmiste, precum: „Moldova își pierde suveranitatea” sau „Moldova rămâne fără apă”.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a plătit peste 3.300 de euro pentru 123 de postări sponsorizate de pe pagina sa oficială. În plus, mai multe organizații teritoriale, inclusiv PAS Chișinău, au avut propriile campanii de promovare. PAS Chișinău a investit aproape 2.000 de euro, în timp ce alte filiale au cheltuit în jur de 100 de euro fiecare. În general, PAS a promovat candidații formațiunii la parlamentare, miniștri, membri ai Guvernului care promovează reușitele guvernării.

Nu doar partidele și politicienii au fost activi în acest sens. Guvernul Republicii Moldova a investit peste 2.500 de euro pentru 32 de postări. Ministerul Educației a cheltuit peste 700 de euro pentru 20 de postări, iar Ministerul Infrastructurii – aproape 350 de euro pentru 12 postări. Majoritatea materialelor promovate vizează proiectele guvernamentale, inclusiv cele din cadrul programului „Satul European”, inițiative pentru tineri și realizări recente ale executivului.

Și liderii instituțiilor publice au sponsorizat mesaje: premierul Dorin Recean a plătit aproape 1.000 de euro pentru 12 postări; președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a cheltuit peste 460 de euro pentru 18 postări; iar primarul capitalei și liderul MAN, Ion Ceban, a investit aproape 400 de euro pentru 19 postări sponsorizate.

De menționat că o parte considerabilă din aceste sume a fost direcționată către promovare cu tentă electorală, deși campania oficială pentru alegerile parlamentare din toamnă va începe abia pe 29 august.”

Conform politicii Meta, reclamele ce vizează teme politice sau de interes public sunt incluse într-o bibliotecă publică, care conține informații despre sursa finanțării, bugetul și numărul de afișări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: