Andrei Mardari / NewsMaker

Războiul dintre Primărie și MAI continuă. Poliția cere să nu fie antrenată „în polemici”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) solicită Primăriei municipiului Chișinău să dea curs implementării recomandărilor incluse în cele 136 de prescripții și 23 de sesizări cu privire la problemele din capitală. Totodată, IGP insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor Primăriei a subiectelor prezentate de Direcția de Poliție a municipiului. În altă ordine de idei, cei de la Inspectorat atenționează municipalitatea că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității.

Potrivit IGP, cele 136 de prescripții și 23 de sesizări se referă la corecțiile de trafic, organizarea circulației rutiere, securizarea trecerilor pentru pietoni, iluminatul stradal, precum și defrișarea arborilor pentru asigurarea vizibilității indicatoarelor rutiere. La fel, sesizările se referă și la optimizarea regimului de lucru al semafoarelor, reparația drumurilor și remedierea altor probleme de infrastructură rutieră care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor.

De asemenea, IGP solicită Primăriei conformarea exercitării competențelor pe liniile de activitate. „Astfel încât fiecare autoritate să-și realizeze sarcinile corespunzător. Totodată, atenționăm că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității, inclusiv condiționarea colaborării și comunicării pe subiectele sensibile pentru cetățeni”, se arată în declarația IGP.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului mai insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău: „Întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală”, precizează IGP.

Prin urmare, cei de la Inspectorat fac apel la factorii de decizie din cadrul Primăriei să dea curs implementării acțiunilor incluse în proiectul de Plan întocmit anterior de MAI și APL. În cadrul proiectului, potrivit IGP, sunt prevăzute măsuri urgente de rezolvare a problemelor de siguranță a cetățenilor și confortului acestora. „Inacțiunea poate determina prejudicii nu doar de ordin moral, context în care se poate recurge deja la aprecierea sub aspect legal asupra responsabilității survenite ca rezultat al eschivării”, au adăugat cei de la IGP.

***

Pe 10 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, primarul capitalei Ion Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota intenționat, prin nedirijarea traficului rutier așa cum ar trebui.

„Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Totodată, săptămâna trecută, între primarul Ion Ceban și deputatul Dumitru Alaiba a avut loc un schimb de replici, prin intermediul rețelelor de socializare, pe tema traficului din capitală. Totul a început după ce, primarul Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota. „Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Ministerul Afacerilor Interne, în data de 16 decembrie, a venit cu o reacție la acuzațiile primarului. Într-un comunicat publicat pe 16 decembrie, MAI a menționat că de la crearea grupului comun de lucru, în luna septembrie, reprezentanții Primăriei au realizat o singură acțiune: renunțarea la practica aplicării marcajului rutier pe timp de zi. De asemenea, instituția a explicat că asigurarea fluidizării circulației rutiere nu este de competența Inspectoratului General al Poliției.

În data de 20 decembrie, Primarul mun. Chișinău a propus ca parcarea Parlamentului și cea a Guvernului să devină accesibile pentru toți șoferii, cel puțin în perioada sărbătorilor. În acest fel, potrivit edilului, se va decongestiona traficul din capitală. Un demers oficial în acest sens urmează a fi adresat autorităților, potrivit declarației făcute în cadrul ședinței Primăriei din 20 decembrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: