Războiul dintre Primărie și MAI continuă. Poliția cere să nu fie antrenată „în polemici”
Full Article 4 minutes read

Războiul dintre Primărie și MAI continuă. Poliția cere să nu fie antrenată „în polemici”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) solicită Primăriei municipiului Chișinău să dea curs implementării recomandărilor incluse în cele 136 de prescripții și 23 de sesizări cu privire la problemele din capitală. Totodată, IGP insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor Primăriei a subiectelor prezentate de Direcția de Poliție a municipiului. În altă ordine de idei, cei de la Inspectorat atenționează municipalitatea că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității.

Potrivit IGP, cele 136 de prescripții și 23 de sesizări se referă la corecțiile de trafic, organizarea circulației rutiere, securizarea trecerilor pentru pietoni, iluminatul stradal, precum și defrișarea arborilor pentru asigurarea vizibilității indicatoarelor rutiere. La fel, sesizările se referă și la optimizarea regimului de lucru al semafoarelor, reparația drumurilor și remedierea altor probleme de infrastructură rutieră care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor.

De asemenea, IGP solicită Primăriei conformarea exercitării competențelor pe liniile de activitate. „Astfel încât fiecare autoritate să-și realizeze sarcinile corespunzător. Totodată, atenționăm că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității, inclusiv condiționarea colaborării și comunicării pe subiectele sensibile pentru cetățeni”, se arată în declarația IGP.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului mai insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău: „Întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală”, precizează IGP.

Prin urmare, cei de la Inspectorat fac apel la factorii de decizie din cadrul Primăriei să dea curs implementării acțiunilor incluse în proiectul de Plan întocmit anterior de MAI și APL. În cadrul proiectului, potrivit IGP, sunt prevăzute măsuri urgente de rezolvare a problemelor de siguranță a cetățenilor și confortului acestora. „Inacțiunea poate determina prejudicii nu doar de ordin moral, context în care se poate recurge deja la aprecierea sub aspect legal asupra responsabilității survenite ca rezultat al eschivării”, au adăugat cei de la IGP.

***

Pe 10 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, primarul capitalei Ion Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota intenționat, prin nedirijarea traficului rutier așa cum ar trebui.

„Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Totodată, săptămâna trecută, între primarul Ion Ceban și deputatul Dumitru Alaiba a avut loc un schimb de replici, prin intermediul rețelelor de socializare, pe tema traficului din capitală. Totul a început după ce, primarul Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota. „Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Ministerul Afacerilor Interne, în data de 16 decembrie, a venit cu o reacție la acuzațiile primarului. Într-un comunicat publicat pe 16 decembrie, MAI a menționat că de la crearea grupului comun de lucru, în luna septembrie, reprezentanții Primăriei au realizat o singură acțiune: renunțarea la practica aplicării marcajului rutier pe timp de zi. De asemenea, instituția a explicat că asigurarea fluidizării circulației rutiere nu este de competența Inspectoratului General al Poliției.

În data de 20 decembrie, Primarul mun. Chișinău a propus ca parcarea Parlamentului și cea a Guvernului să devină accesibile pentru toți șoferii, cel puțin în perioada sărbătorilor. În acest fel, potrivit edilului, se va decongestiona traficul din capitală. Un demers oficial în acest sens urmează a fi adresat autorităților, potrivit declarației făcute în cadrul ședinței Primăriei din 20 decembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: