facebook.com/partidulAURMoldova

Reacția AUR, după ce CSJ a dispus reexaminarea sesizării privind excluderea formațiunii din cursa electorală

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a venit cu o reacție, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că magistrații Curții de Apel trebuie să reexamineze sesizarea depusă de Congresul Civic, privind excluderea din cursa electorală a formațiunii AUR. Partidul AUR susține că „nu se lasă intimidat și își va continua activitatea politică”.

„Știm cu toții că această contestație nu are ca beneficiar un partid inexistent în spațiul public ci interesele unor partide mari, care vizează să obțină puterea politică și să o folosească împotriva moldovenilor, în beneficiul doar al lor. Unele din aceste partide se declară pro-europene, că de la cele pro-ruse nu avem așteptări”, se arată într-un comunicat emis de AUR.

De asemenea, AUR notează că „a depus documentația necesară validării în conformitate cu prevederile legale, așa cum și celelalte partide au făcut”.

Formațiunea precizează că „AUR nu este un bloc politic”, dar un partid politic.

***

Pe 7 iunie, Congresul Civic a solicitat excluderea AUR din cursa electorală. Printre motivele invocate se numără faptul că, în lista candidaților propuși la funcția de deputat, figurează doi lideri ai altor partide – ceea ce înseamnă că AUR ar fi trebuit să depună documentele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală în calitate de bloc electoral (pentru blocurile electorale, pragul de accedere în parlament este mai înalt). De asemenea, Congresul Civic susține că AUR ar fi susținut, pe ascuns, de către Partidul Socialiștilor.

Amintim că, pe 8 iunie, Curtea de Apel a respins solicitarea privind eliminarea din cursa electorală a AUR. În decizia Curții se arată că „Valeriu Munteanu şi Dorin Chirtoacă, candidaţii de la poziţiile nr. 3 şi 4 din lista partidului înregistrat prin hotărârea contestată, la care se referă reclamantul, au prezentat acte doveditoare care confirmă încetarea calităţii de membru al unui alt partid şi aderarea acestora la Partidului Politic Alianţa pentru Unirea Românilor”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: