Jānis Mažeiks

Reacția Delegației UE la Chișinău, după protestul față de festivitățile dedicate Zilei Europei din capitală

Nu există nicio contradicție între a omagia persoanele decedate în cel de-al Doilea Război Mondial și sărbătorirea Zilei Europei. Declarația a fost făcută de Delegația UE la Chișinău pentru NM, în legătură cu protestul față de festivitățile consacrate Zilei Europei care se vor desfășura în centrul capitalei, pe 9 mai, când în oraș va avea loc marșul dedicat Zilei Victoriei. Delegația UE a menționat că fiecare persoană este liberă să participe la evenimentul pe care-l preferă sau la ambele.

Sărbătorind Ziua Europei pe 9 mai, așa cum facem în UE și în întreaga lume, invităm pe toată lumea să ni se alăture pentru a celebra libertatea, pacea și prosperitatea. Nu există nicio contradicție între aducerea unui omagiu celor care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial și sărbătorirea Zilei Europei. Uniunea Europeană a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial ca un proiect de pace, ca să nu mai existe niciodată un alt război pe continentul european. Festivitățile dedicate Zilei Europei vor începe pe 9 mai, la ora 12:00. Fiecare este liber să participe la festivitățile pe care le preferă, sau la toate deodată. În ceea ce privește protestele: 1 mai nu este zi lucrătoare pentru Delegația Uniunii Europene, dar respectăm dreptul fiecăruia de a-și exprima pașnic convingerile”, se arată în comentariul Delegație UE pentru NM.

Precizăm că, pe 1 mai, în fața sediului Delegației UE la Chișinău a avut loc un protest împotriva sărbătoririi Zilei Europei pe 9 mai. Acțiunea a fost organizată de mișcarea „Haiduci”.

***

Pe 9 mai, în Moldova este sărbătorită Ziua Europei. Tot în aceeași zi, este sărbătorită și Ziua Victoriei, care comemorează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial cu capitulare necondiționată a Germaniei naziste.

În acest an, pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, va fi inaugurat „Orașul european”. Acesta este organizat anual de Delegația UE în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei.

În aceiași zi, la Chișinău va avea loc manifestația „Regimentul Nemuritorilor”, dedicat „Zilei Victoriei”. Acțiunea va fi organizată de comitetul „Victoriei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: