Reacția MAI, după ce „Renaștere” și-a mutat corturile în fața instituției
Full Article 2 minutes read

Reacția MAI, după ce „Renaștere” și-a mutat corturile în fața instituției

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău a venit cu o reacție, după ce simpatizanții Partidului „Renaștere” au protestat, instalându-și corturi în scuarul instituției. S-a întâmplat după ce mai multe bannere, dar și corturi instalate de formațiunea politică, apropiată politicianului fugar Ilan Șor, au fost dezinstalate de oamenii legii la Chișinău, Bălți și Edineț.  

„Acțiunile de protest care respectă legea se pot desfășura în locațiile pentru care există aprobare manifestație respective. În cazul dat, nu este nimic ilegal. Este vorba de un flash mob al unui partid politic”, a declarat purtătoare de cuvânt a MAI, Olivia Melnic.

Amintim că, pe 23 iunie, Partidul „Renaștere” a anunțat că inițiază o procedură prin care să declare drept „neconstituțională” formațiunea de guvernare – PAS. Socialiștii transfugi, care au aderat recent la „Renaștere”, Alexandr Nesterovski, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii, au declarat atunci că, în curând, formațiunea va începe o colectare de semnături „împotriva” PAS. Ulterior, au spus aceștia, în calitate de deputați, vor depune o sesizare la Curtea Constituțională privind „scoaterea în afara legii” a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Pe 1 și 4 august mai multe corturi ale Partidului „Renaștere” din Chișinău și Edineț, unde reprezentanții formațiunii ar fi colectat semnături pentru declararea drept „neconstituțională” a PAS, au fost dezasamblate de poliție. Același lucru s-a întâmplat și pe 4 august, la Bălți. De menționat că, anterior, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au precizat că scoaterea corturilor a avut loc din cauza unor încălcări admise de Partidul „Renaștere”, care se referă la distribuirea materialelor electorale.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: