parlament.md

Reacția Ministerului Apărării la articolul The Times, despre „invazia Moldovei” de către Rusia

Ministerul Apărării susține că, în prezent, nu există indicii care să arate că Republica Moldova este în pericol, iar constatările vin nu doar de la Chișinău, ci și din partea partenerilor externi ai țării. Declarația a fost făcută de către reprezentanta instituției, Ala Diaconu, pentru NM, în contextul articolului publicat de The Times, despre un presupus scenariu privind „invazia Moldovei” de către Rusia.

Cu referire la articolul publicației britanice The Times despre Moldova, comunicăm: toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Acestea constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație”, a declarat Diaconu.

În ajun, un articol publicat de The Times a provocat numeroase reacții în societatea din Republica Moldova. Potrivit materialului, care face trimitere la surse din cadrul serviciilor speciale ucrainene, Rusia ar fi elaborat planuri clare privind invazia R. Moldova. Jurnaliștii au precizat că nu au reușit să confirme informația din surse independente.

Considerăm că de către Kremlin a fost deja luată decizia privind atacul asupra Moldovei. Ce consecințe vor avea evenimentele din Moldova, va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii vor reuși să capete controlul asupra țării, atunci Ucraina, din punct de vedere militar, va deveni mai vulnerabilă, va constitui un pericol pentru integritatea teritorială. Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, acest lucru va reprezenta un pericol direct și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Se va repeta „scenariul din Donbass”. Vor aduce mult armament, apoi vor dori anexarea la Rusia”, a declarat sursa respectivă.

Amintim că, pe 25 și 26 aprilie, în regiunea transnistreană s-au produs mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”. Unul dintre acestea s-a produs la Cobasna, unde potrivit Tiraspolului ar fi fost observate câteva drone sosite de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, ar fi fost trase focuri de armă din acea direcție.

În urma incidentelor, a fost declarat „cod roșu de pericol terorist” pentru 15 zile. Elevii desfășoară orele online și au fost înăsprite controalele mijloacelor de transport care intră și ies din regiune.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova. În același timp, Alianța Nord Atlantică nu vede riscuri militare iminente pentru R. Moldova, fiind vorba mai degrabă de încercarea de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Aliona Chistol: „Este păcat să nu ne folosim de energia electrică ce vine degeaba” / VIDEO

Dacă este ploaie și soare, avem pâine pe masă, zice o vorbă din bătrâni. Și dacă soarele era important în special pentru plugari la etapa de creștere a grâului din câmpii, astăzi și unii brutari beneficiază de razele sale, pe care le transformă în energie pentru cuptoare. SRL “Al-Irina” din Soroca este una dintre aceste brutării, care-și modernizează sursa de electricitate pentru a menține prețurile la nivelul de până la scumpirea energiei electrice.
Detalii aflați în materialul realizat de partenerii noștri Observatorul de Nord.

Brutăria coace pe zi vreo 2000 de pâini și chifle, unele ajung la magazine, altele la instituțiile educaționale. Pentru a supraviețui în contextul crizei energetice, Aliona Chistol, administratoarea brutăriei, a decis să instaleze baterii solare. Dar fiindcă investiția era mai mare decât își pot permite, au aplicat la programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a acoperi jumătate din suma necesară.

Desigur că schimbarea nu a fost fără provocări, iar retehnologizarea nu este una ușoară cum ar părea la prima vedere, dar efortul a meritat. Aliona Chistol ne spune că dacă nu apelau la energia verde, ar fi fost necesară majorarea prețului la pâine, care este un produs necesar pentru toți, iar scumpirea ar fi bătut la buzunarul celor care știu valoarea și rostul fiecărui leu.

Fiecare criză este ca un băț cu două capete, fie dai mâinile în jos și cedezi, sau o folosești ca o oportunitate de dezvoltare. Familia Chistol, care gestionează brutăria, au riscat și au ales a doua cale. Și nu regretă. Cu toate că trecerea la energia verde este un efort costisitor, și uneori mai amar, roadele sale sunt dulci, iar atunci când facturile la energia electrică vin , nu mai sunt o sperietoare pentru agenții economici care au ales această cale.

Apropo, cei care vor să beneficieze de susținerea ODA, o pot face accesând site-ul oficial al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – oda.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: