Дарья Слободчикова/NewsMaker

Reacția Primăriei cu privire la demolarea Hotelului Național: nu există autorizații nici măcar pentru gard

Autoritățile locale susțin că termenul de execuție a lucrărilor de demolare a Hotelului Național din Chișinău a expirat, acesta nefiind prelungit. Mai mult, nici măcar autorizație pentru instalarea gardului în jurul clădirii nu a fost emisă. Precizările au fost făcute de către Natalia Ixari, consiliera primarului general Ion Ceban.

UPDATE (14:10) Contactată de NM, reprezentanta poliției capitalei Natalia Stati a declarat că oamenii legii nu dețin informații cu priivre la o eventuală demolare a clădirii. Mai mult, potrivit acesteia, gardul din pânză a fost instalat de compania care gestionează fostul hotel la solicitarea IGP, pentru a nu permite accesul persoanelor străine.

Inspectoratul de poliție Centru a înaintat sesizări în adresa agentului economic privind fortificarea căilor de acces în clădirea fostului Hotel Național situat pe adresa bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. La data de 20.05.2022, de către angajații firmei în baza autorizației a început instalarea unui gard provizoriu, pentru limitarea accesului în clădirea fostului Hotel Național. La moment, acțiuni de demolare nu au loc”, a spus Natalia Stati.

Știrea inițială

Potrivit reprezentantei Primăriei Chișinău, autorizația de desființare a clădirii fostului Hotel Național a fost emisă pe 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației respective.

Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii merg la fața locului”, a menționat Ixari.

Amintim că, pe 20 mai, în jurul clădirii fostului Hotel Național a fost instalat un gard din pânză. Reprezentanții companiei în gestiunea căreia se află edificiul au precizat că efectuează „lucrări de pregătire” pentru demolare. Aceștia au mai spus că mașinile parcate în apropiere urmează a fi evacuate, iar toate intrările în clădire, utilizate până acum de persoanele fără adăpost, vor fi închise.

La fața locului se afla Alexei Grișan, managerul companiei Grigord, care a fost contractată de principalul proprietar al clădirii  – compania Moldova-Tur, condusă de către administratoarea Ludmila Aricova. Grișan a precizat că principalul obiectiv este, în prezent, izolarea clădirii, pentru ca acolo să nu poată pătrunde oameni străini. Ulterior, se planifică demolarea. Acesta nu a putut să precizeze pentru NM când va începe procesul propriu-zis și cât timp ar putea dura. El a dat asigurări, însă, că deține toate autorizările necesare.

***

Hotelul „Național” a fost ridicat în perioada sovietică. Edificiul cu 16 etaje, este una dintre cele mai simbolice clădiri din oraș. În prezent, după privatizarea din anul 2006,  se află într-o stare avansată de deteriorare.

A fost privatizat pentru prima dată în anul 1999, firma câștigătoare, „Avi Awaks” din Israel urma să achite 1,55 milioane dolari. Din motivul neachitării prețului pachetului de acțiuni, contractul a fost reziliat pe cale judiciară.

A fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional a fost întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering” (director de atunci Nicolae Curtoglo, membru al Consiliului municipal din partea Partidului Comuniștilor), care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

Pe parcursul anilor 2010, edificiul a fost subiect de dispută judiciară între autoritățile locale și proprietarul care nu și-a executat obligațiile. La ultima ședință, cea din 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău, a respins cererea de apel a Agenției Proprietății Publice și a menținut hotărîrea primei instanțe, care a lăsat hotelul în proprietate privată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului.

În martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: