Reacția Primăriei cu privire la demolarea Hotelului Național: nu există autorizații nici măcar pentru gard
Full Article 4 minutes read

Reacția Primăriei cu privire la demolarea Hotelului Național: nu există autorizații nici măcar pentru gard

Autoritățile locale susțin că termenul de execuție a lucrărilor de demolare a Hotelului Național din Chișinău a expirat, acesta nefiind prelungit. Mai mult, nici măcar autorizație pentru instalarea gardului în jurul clădirii nu a fost emisă. Precizările au fost făcute de către Natalia Ixari, consiliera primarului general Ion Ceban.

UPDATE (14:10) Contactată de NM, reprezentanta poliției capitalei Natalia Stati a declarat că oamenii legii nu dețin informații cu priivre la o eventuală demolare a clădirii. Mai mult, potrivit acesteia, gardul din pânză a fost instalat de compania care gestionează fostul hotel la solicitarea IGP, pentru a nu permite accesul persoanelor străine.

Inspectoratul de poliție Centru a înaintat sesizări în adresa agentului economic privind fortificarea căilor de acces în clădirea fostului Hotel Național situat pe adresa bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. La data de 20.05.2022, de către angajații firmei în baza autorizației a început instalarea unui gard provizoriu, pentru limitarea accesului în clădirea fostului Hotel Național. La moment, acțiuni de demolare nu au loc”, a spus Natalia Stati.

Știrea inițială

Potrivit reprezentantei Primăriei Chișinău, autorizația de desființare a clădirii fostului Hotel Național a fost emisă pe 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației respective.

Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii merg la fața locului”, a menționat Ixari.

Amintim că, pe 20 mai, în jurul clădirii fostului Hotel Național a fost instalat un gard din pânză. Reprezentanții companiei în gestiunea căreia se află edificiul au precizat că efectuează „lucrări de pregătire” pentru demolare. Aceștia au mai spus că mașinile parcate în apropiere urmează a fi evacuate, iar toate intrările în clădire, utilizate până acum de persoanele fără adăpost, vor fi închise.

La fața locului se afla Alexei Grișan, managerul companiei Grigord, care a fost contractată de principalul proprietar al clădirii  – compania Moldova-Tur, condusă de către administratoarea Ludmila Aricova. Grișan a precizat că principalul obiectiv este, în prezent, izolarea clădirii, pentru ca acolo să nu poată pătrunde oameni străini. Ulterior, se planifică demolarea. Acesta nu a putut să precizeze pentru NM când va începe procesul propriu-zis și cât timp ar putea dura. El a dat asigurări, însă, că deține toate autorizările necesare.

***

Hotelul „Național” a fost ridicat în perioada sovietică. Edificiul cu 16 etaje, este una dintre cele mai simbolice clădiri din oraș. În prezent, după privatizarea din anul 2006,  se află într-o stare avansată de deteriorare.

A fost privatizat pentru prima dată în anul 1999, firma câștigătoare, „Avi Awaks” din Israel urma să achite 1,55 milioane dolari. Din motivul neachitării prețului pachetului de acțiuni, contractul a fost reziliat pe cale judiciară.

A fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional a fost întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering” (director de atunci Nicolae Curtoglo, membru al Consiliului municipal din partea Partidului Comuniștilor), care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

Pe parcursul anilor 2010, edificiul a fost subiect de dispută judiciară între autoritățile locale și proprietarul care nu și-a executat obligațiile. La ultima ședință, cea din 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău, a respins cererea de apel a Agenției Proprietății Publice și a menținut hotărîrea primei instanțe, care a lăsat hotelul în proprietate privată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului.

În martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: