Recean, de la tribuna Parlamentului: „Toți cei care au fost implicați în fraudarea portului Giurgiulești vor fi trași la răspundere”
Full Article 2 minutes read

Recean, de la tribuna Parlamentului: „Toți cei care au fost implicați în fraudarea portului Giurgiulești vor fi trași la răspundere”

Toți cei care au fost implicați în fraudarea portului Giurgiulești vor fi trași la răspundere, dă asigurări prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat, de la tribuna centrală a Parlamentului, că Guvernul crește capacitatea portuară a țării, și o va face și în continuare, cu suportul partenerilor.   

„Portul din Giurgiulești a fost fraudat mult până la 2019 și acum suntem în situația când trebuie să facem acolo regulă. Întrebările trebuie să fie la alții. Noi ne vom clarifica cu această situație și toți care au fost implicați în fraudarea portului și fraudarea proiectelor care au fost în legătură cu acel port sunt sigur că vor răspunde. (…) Guvernul crește capacitatea portuară a portului din Giurgiulești, inclusiv care se află în gestiunea statului. O vom face împreună cu partenerii strategici”, a declarat prim-ministrul.

De menționat că premierul Dorin Recean este în prezent astăzi în Parlament. Oficial prezintă raportul de activitate al Guvernului, la un an de mandat.

***

Amintim că Portul Giurgiulești a fost dat în concesiune în 2004, pentru o perioadă de 99 de ani, însă pământul a rămas în proprietatea statului. În februarie 2008, guvernul de la Chișinău a cerut returnarea unei porțiuni de teren,  pe care a construit, ulterior, propriul terminal de pasageri, operat de întreprinderea de stat „Portul Fluvial Ungheni”.

În prezent, compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Se întâmplă după ce BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, pe 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești. La fel, BERD dădea asigurări că va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Andrei Spînu a declarat că Portul Giurgiulești trebuie să fie modernizat. Oficialul a prezentat atunci chiar și un proiect 3D al viitorului port. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: