VIDEO Spînu a publicat o prezentare care redă cum va arăta portul Giurgiulești: „Un proiect de importanță națională”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Spînu a publicat o prezentare care redă cum va arăta portul Giurgiulești: „Un proiect de importanță națională”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat pe 29 septembrie o prezentare video, care redă cum va arăta portul Giurgiulești. 

De menționat că pe 28 septembrie, Spînu a declarat că „a venit timpul ca portul de stat să devină unul modern, competitiv și să impulsioneze economia din Republica Moldova și din regiune”. Iar pe 29 septembrie a publicat o prezentare video în acest sens.

„Am prezentat Proiectul Dezvoltăm Portul de Stat Giurgiulești. Este un proiect de importanță națională care va crea locuri de muncă, va ajuta agricultorii să-și exporte mai ușor produsele și va deveni un motor al dezvoltării economice a țării. Așa cum am promis, pas cu pas vom realiza proiectele din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+”, a scris ministrul, pe rețelele de socializare.

 

În ajun, oficialul moldovean a prezentat Proiectul de Dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești. În cadrul proiectului, potrivit lui Spînu, se vor realiza următoarele lucrări de construcție, amenajare și dotare tehnică:

  • construcția de silozuri de cereale cu o capacitate de aproximativ 80 000 de tone;
  • amenajarea unei noi dane de 150 m lungime si 5 m adâncime;
  • dotarea cu încărcătoare de cereale cu viteze estimată de 1500 t/h;
  • amenajarea liniilor de cale ferată și stație de descărcare feroviară;
  • construcția unei parcări pentru camioane;
  • construcția unei stații de descărcare a camioanelor;
  • construcția de depozite acoperite;
  • dotarea cu macarale mobile;
  • amenajarea teritoriului de 2,5 ha pentru noul terminal portuar. 

Mai precizăm că, pe 27 septembrie, premierul român Marcel Ciolacu a vorbit despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că România va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. „Nu se ştie ce se va întâmpla cu Odesa, dar există un port în Republica Moldova, Giurgiuleşti, care nu este încă funcţional şi, deja, prin ministrul Transporturilor, România şi-a arătat interesul către BERD, deoarece acţionarul majoritar la Giurgiuleşti este BERD-ul, de a cumpăra statul român acest port şi a-l dezvolta. Aşteptăm răspunsul”, a afirmat Ciolacu, scrie ziarulprofit.ro


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: