Facebook/Dorin Recean

Recean, mesaj pentru Transnistria: „Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul gratis a fost o momeală”

Premierul Dorin Recean s-a adresat către locuitorii regiunii transnistrene și către mediul de afaceri din stânga Nistrului. „Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul pe gratis pentru voi a fost o momeală, acum vedeți acest lucru”, a declarat oficialul, în timpul unui discurs la Parlament în legătură cu instituirea stării de urgență în energetică. Potrivit lui Recean, „dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă sau protejează oamenii din regiunea transnistreană, acum trebuie să fie clar pentru toți că ea îi ține ostatici”. 

Recean a declarat că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru toată perioada sezonului rece. În schimb, a adăugat el, consumatorii de pe malul stâng în continuare sunt dependenți de o singură sursă de import – Gazprom.

Conform prevederilor contractuale, Gazprom are obligația de a livra gaze naturale în Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. La ziua de azi, Gazprom, care este obligat prin contract să livreze cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi în stânga Nistrului, condiționează livrările de gaz către Centrala de la Cuciurgan cu o pretinsă datorie pentru care nu există”, a comunicat Recean.

Potrivit oficialului, în plină iarnă, Rusia poate să lase regiunea în frig și beznă.

Acest lucru reprezintă nu doar un risc economic, ci și o amenințare umanitară, mai ales pentru cetățenii din stânga Nistrului. La fel, oprirea Centralei de la Cuciurgan creează riscuri de alimentare cu energie electrică și pe malul drept”, a spus Recean.

Premierul a adăugat că „dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă sau protejează oamenii din regiunea transnistreană, acum trebuie să fie clar pentru toți că ea îi ține ostatici și-i folosește pentru interesele de a destabiliza Republica Moldova și regiunea”.

Am un mesaj atât pentru cetățenii obișnuiți, cât și pentru mediul de afaceri din stânga Nistrului. Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul pe gratis pentru voi a fost o momeală, acum vedeți acest lucru”, a declarat oficialul.

Potrivit lui Recean, „regimul lui Putin vrea să lase oamenii din stânga Nistrului în frig, fără venituri, fără pensii și fără salarii”.

De ce fac asta? Ca să destabilizeze Republica Moldova. (…) Vor încerca în continuare să ne convingă că noi singuri suntem de vină. Regimul de la Kremlin, în esență, vrea ca bugetul nostru să fie împovărat de costuri legate de energia electrică, de criza umanitară din stânga Nistrului, așa încât să rămână resurse limitate  pentru pensii și ajutoare sociale. Iar, după aceasta, slugile Kremlinului de la Chișinău să speculeze în viitoarele alegeri parlamentare pe seama sărăciei și crizei economice”, a declarat premierul.

Oficialul a adăugat că „în cazul în care Gazprom întrerupe total livrările, Centrala de la Cuciurgan ne comunică că dispune de stocuri de cărbune, care ar putea acoperi doar consumul energiei electrice a regiunii transnistrene pentru o perioadă foarte limitată și cu riscuri semnificative de stabilitate a rețelei”.

În lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova o vom asigura din rețeaua europeană ENTSO-E și în special din România. La moment, capacitatea de import a energiei electrice în țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România. Este insuficient pentru a acoperi cererea în orele de vârf pe malul drept. Guvernul va asigura o majorare a acestei capacități. Totuși, vulnerabilitatea este accentuată și de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face vulnerabilă în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină. Astfel, chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul acesteia va avea de suferit, mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului”, a menționat Recean.

***

Parlamentul a aprobat introducerea stării de urgență în energetică pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 16 decembrie, pentru un termen de 60 de zile. În proiectul de hotărâre, care s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, se menționa că este posibilă apariția unei situații „mult mai complicate decât cea din noiembrie 2022, când urmare a bombardamentelor Rusiei a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina, fiind astfel stopate de către Ucraina exporturile de energie electrică, iar MGRES a sistat total livrările de energie electrică către malul drept”.

Guvernul a solicitat instituirea stării de urgență în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina.

În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.

***

Pe 27 noiembrie, Victor Parlicov – la acel moment ministru al Energiei – a declarat că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Precizările erau făcute urmare a unei întrevederi, la Sankt-Petersburg, cu președintele Gazprom Alexei Miller. Detalii AICI.

Ulterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. De asemenea, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu. Detalii AICI.

Menționăm că, între timp, așa-numitul legislativ al regiunii transnistrene a aprobat, pe 11 decembrie, decretul lui Vadim Krasnoselski prin care să fie instituită „stare excepțională în economie” pe teritoriul Transnistriei. Potrivit decretului semnat de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, starea excepțională în economie este introdusă pe o perioadă de 30 de zile. Detalii AICI. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au stabilit și un plan cu măsuri care vor fi aplicate în contextul posibilei întreruperi a livrărilor de gaze în stânga Nistrului. Detalii AICI. Totodată, Tiraspolul a pregătit un plan pentru deconectări pe ore a luminii. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lenovo Day 2025 în Moldova: AI, teste de impact, concursuri, premii

Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25.
NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.

Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.

Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.

Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.

La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.

Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.

El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).

Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.

El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.

De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.

Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.

Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.

În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.

Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.

Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.

În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.

La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.

Lenovo lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.

Material sponsorizat

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: