Recean, prima ședință de lucru la Ministerul Energiei după preluarea portofoliului. Deciziile luate
Full Article 3 minutes read

Recean, prima ședință de lucru la Ministerul Energiei după preluarea portofoliului. Deciziile luate

Prim-ministrul Dorin Recean, care a preluat temporar portofoliul de ministru al Energiei, a avut pe 6 decembrie prima ședință de lucru la minister. Acesta a comunicat că stabilite principalele direcții de activitate pentru perioada imediat următoare și pregătirea instituirii stării de urgență în energetică. 

În această dimineață am organizat o primă ședință de lucru la Ministerul Energiei. Au fost trasate principalele direcții de activitate pentru perioada imediat următoare și pentru pregătirea instituirii stării de urgență în domeniul energetic. Săptămâna viitoare vom veni cu toate demersurile necesare către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvern și Parlament pentru a o institui de la 16 decembrie. De asemenea, l-am desemnat pe secretarul de stat Constantin Borosan responsabil de coordonarea tuturor proceselor administrativ-organizatorice la minister pe perioada în care voi deține portofoliul de ministru al Energiei”, a scris Dorin Recean pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, pe 5 decembrie, într-o conferință de presă, Dorin Recean a anunțat că a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, directorului general al Energocom, Victor Bînzari, și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, din cauza crizei energetice din țară. Acesta a precizat că preia temporar portofoliul de ministru al Energiei și că va cere Parlamentului instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind revocarea lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei.

Criza din sectorul energetic

Amintim că, la sfâșitul lui noiembrie, Moldovgaz a depus la Angenția Națională de Reglementare în Energetică o cerere privind majorarea tarifului pentru furnizarea gazului până la 16,36 lei (fără TVA)/1m3, argumentând solicitarea printr-o creștere „considerabilă” a prețurilor pe piața internațională. Evenimentul a avut loc în contextul în care Recean a declarat, în septembrie, că cetățenii nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energie electrică, iar Parlicov a menționat, în octombrie, că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere.

Pe 28 noiembrie, ANRE a propus un tarif de 15,50 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaz. Cu toate acestea, o zi mai târziu, ANRE s-a întrunit în ședință, aprobând un nou tarif pentru consumatorii casnici: 16,74 lei (cu TVA)/1m3. Acesta a intrat în vigoare în data de 1 decembrie.

Majorarea tarifului a avut loc pe fundalul unei alte probleme în sectorul energetic: livrările de gaz de la concernul rus Gazprom către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Autoritățile ucrainene au declarat în repetatea rânduri că nu vor prelungi contractul cu Federația Rusă, motivul fiind invazia rusă din Ucraina.

Pe 25 noiembrie, Victor Parlicov a efectuat o vizită la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre livrări către regiunea transnistrană pe rute alternative, din 2025. Două zile mai târziu, într-o conferință de presă, Parlicov a anunțat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pentru malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept.

Amintim că, în prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: