Recean spune că Șor aduce bani murdari în Moldova prin interpuși: „Am observat și în cazul Arinei Spătaru, care a participat într-o operațiune de a demasca aceste scheme”
Full Article 3 minutes read

Recean spune că Șor aduce bani murdari în Moldova prin interpuși: „Am observat și în cazul Arinei Spătaru, care a participat într-o operațiune de a demasca aceste scheme”

Oligarhul fugar Ilan Șor încearcă să introducă bani murdari în Republica Moldova pentru organizarea protestelor și coruperea alegătorilor prin intermediul interpușilor. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul ediției din 3 noiembrie a emisiunii „Bună Seara cu Mircea Surdu”, de la Moldova 1. Prim-ministrul menționat, printre altele, drept exemplu cazul liderei „Alianței Liberarilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Arina Spătaru, care a colaborat cu organele de drept pentru a demasca finanțarea ilegală a partidelor de către Șor.

În cadrul emisiunii, premierul a vorbit despre schemele pe care Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”,  le folosește ca să introducă bani murdari în Moldova pentru organizarea protestelor plătite și coruperea alegătorilor. Șeful Guvernului a menționat că banii ajung în țara noastră prin interpuși.

Fluxul de bani vine prin interpuși. Ați văzut că sunt utilizate diferite companii din Turcia, din Kazahstan, din Dubai. Deci, ei încearcă prin toate metodele să aducă bani. Inclusiv în numerar, pe care vedeți că l-au confiscat la vamă – câte 550 de mii de euro – și alte probe documentate. Am observat și în cazul Arinei Spătaru, care a participat într-o operațiune de a demasca aceste scheme ilegale de a aduce bani murdari, bani criminali în Republica Moldova”, a spus premierul.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție (PA) investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. Detalii – AICI.

În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea. În ultimul timp, Șor a venit cu mai multe acuzații la adresa Arinei Spătaru. El a acuzat-o, inclusiv, că ar fi furat 1,45 milioane de dolari – bani pe care i-ar fi achitat ex-deputatei timp de patru luni. Arina Spătaru a respins public acuzațiile menționând că fiecare bănuț primit de la Șor au fost reținuți și sunt anchetați de organele de drept. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: