imagine simbol

Recean, ultimatum pentru autorități: „În maxim trei luni, să fie elaborată o Strategie națională a siguranței rutiere”

Prim-ministrul Dorin Recean a prezidat ședința Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere, la care au participat reprezentanții instituțiilor de stat, partenerii de dezvoltare, membri ai societății civile. La ședință a fost analizată starea actuală a lucrurilor, au fost discutate constrângerile existente și soluțiile pe termen mediu și lung care trebuie implementate pentru a spori securitatea circulației rutiere. Un accent aparte a fost pus pe necesitatea cooperării între autorități și societatea civilă în acest domeniu.

Printre subiectele abordate se numără: responsabilizarea și pregătirea profesională a șoferilor de curse naționale și internaționale, precum și educarea tuturor participanților la trafic. De asemenea, s-a vorbit despre monitorizarea situației pe traseele din țară, pentru a analiza cele mai periculoase segmente de drum, iar acolo unde e cazul – de a lua măsuri imediate de redresare, astfel încât să fie evitate riscurile de accidente rutiere.

Șeful Guvernului a solicitat instituțiilor responsabile să lanseze campanii naționale de sensibilizare pentru șoferi și pietoni

„Obiectivul nostru este o cultură care asigură securitatea cetățeanului în trafic. Educația privind comportamentul responsabil în trafic și cultura de siguranță începe din grădiniță și continuă până în instituțiile care pregătesc șoferi”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Oficialul a vorbit și despre elaborarea urgentă a Strategiei naționale a siguranței rutiere pentru anii 2023 – 2030, care va permite instituțiilor să depună dosare de participare în proiecte internaționale și să atragă investiții.

„Solicit, în maxim trei luni, să fie elaborată o Strategie națională a siguranței rutiere care să se bazeze pe cinci piloni: sistemul de management al siguranței rutiere, siguranța vehiculelor, siguranța participanților la trafic, reacția și intervenția în caz de accidente și modernizarea infrastructurii rutiere”, a adăugat șeful Executivului, Dorin Recean.

În anul curent, în perioada 15 – 21 mai, se va desfășura cea de-a 7-a Săptămână globală a siguranței rutiere a ONU, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a siguranței rutiere și de reducere a numărului de decese rutiere cu 50% până în 2030.

Potrivit statisticilor, anual, în întreaga lume, 1,3 milioane de oameni își pierd viața din cauza accidentelor rutiere.

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 februarie s-a produs un groaznic accident rutier. Marcela Paladi era pasagera unei mașini accidentate în capitală. Aceasta a ieșit din autoturism pentru a plasa semnul de semnalizare, pentru a evita producerea unui alt accident. În acel moment, un BMW a lovit-o, tânăra fiind practic strivită între cele două autoturisme.

Încă un accident tragic a avut loc la sfârșitul lunii februarie. Doi bicicliști au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Ambii sunt minori. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Tatăl copilului decedat a publicat mai multe imagini cu impactul. Ulterior, și el a anunțat despre moartea fiului său, Valerian.

Amintim că o fată de 12 ani a decedat, după ce a fost tamponată de un troleibuz. Impactul a avut loc pe 24 martie 2023, în jurul orei 15:30, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana. S-a stabilit că, copila a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni. Șoferița de 41 de ani a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior a fost plasată în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: