Regiunea transnistreană va solicita alipirea la Rusia? Răspunsul lui Zelenski
Full Article 3 minutes read

Regiunea transnistreană va solicita alipirea la Rusia? Răspunsul lui Zelenski

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că nu este „sigur” că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componența Federației Ruse la congresul „deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie. Precizarea a fost făcută la o conferință de presă din cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”, pe 25 februarie. Potrivit liderului de la Kiev, Moldova nu a cerut asistență militară în acest sens.

Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Zelenski.

Întrebat de un jurnalist român dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Vladimir Zelenski: „În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”.

Precizăm că, în aceeași zi, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a confirmat încă o dată că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”. „Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.

Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Pe 23 februarie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului Ciorba nu ar fi confirmate, la moment. 

La rândul său, pe 23 februarie, ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko a declarat că zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate. Diplomatul ucrainean a admis, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: