Reguli noi pentru agenții economici din regiunea transnistreană. Decizia Guvernului Recean

Agenții economici din regiunea transnistreană vor trebui să obțină actele permisive de mediu pentru a-și vămui mărfurile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri în cadrul ședinței din 21 decembrie.

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Hotărârea Guvernului nr. 815/2005 cu privire la regularizarea traficului de mărfuri și servicii ce constituie obiectul activității de comerț exterior a agenților economici din regiunea transnistreană, precum și furnizarea de către aceștia a rețelelor și a serviciilor de comunicații electronice. Potrivit unui comunicat emis de Guvern, scopul modificărilor operate la Hotărârea Guvernului nr.815/2005 este asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice atât a consumatorilor din partea stângă, cât și din partea dreaptă a Nistrului și neadmiterea blocării procesului de licențiere a activităților din sectoarele energeticii, prin instituirea unui mecanism provizoriu de licențiere a agenților economici din regiunea transnistreană, până la identificarea și aprobarea mecanismelor necesare pentru asigurarea reglementării și controlului participanților la piețele energetice.

De asemenea, executivul a aprobat excluderea din Hotărârea Guvernului nr.1001/2001 cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, a prevederii care oferea agenților economici din regiunea transnistreană posibilitatea de vămuire a mărfurilor fără perceperea plății pentru poluarea mediului și s-a stabilit necesitatea obținerii actelor permisive de mediu.

Astfel, au fost create condiții de concurență loială prin achitarea integrală a plăților pentru poluarea mediului de către toți agenții economici înregistrați la Instituția publică „Agenția Servicii Publice””, se arată în comunicat.

Modificarea cadrului normativ care reglementează activitatea agenților economici din regiunea transnistreană este realizată în contextul încadrării treptate a acestora în spațiul economic și comercial unic al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

playtech.ro

Apa și canalizarea se scumpesc cu peste 10 lei în unele localități din Moldova: decizia ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi tarife la apă și canalizare pentru mai mulți operatori din Republica Moldova. În unele localități, scumpirile pentru consumatorii casnici depășesc 10 lei pe metru cub. Hotărârile vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit ANRE, consumatorii deserviți de „Apă-Canal din Basarabeasca” vor plăti 45,55 lei pentru un metru cub de apă, cu 8,47 lei mai mult decât până acum. Pentru canalizare, consumatorii casnici vor achita 36,90 de lei, cu o majorare de 3,98 lei, iar consumatorii non-casnici vor plăti aceeași sumă, cu o creștere de 2,90 lei față de tariful anterior.

Consumatorii casnici deserviți de „Apă-Canal Vulcănești” vor achita 30,07 lei pentru un metru cub de apă potabilă, cu 10,70 lei mai mult față de tariful actual. Pentru canalizare, consumatorii casnici vor plăti 29,14 lei, cu 12,16 lei mai mult.

Consumatorii casnici deserviți de „Apă–Canal Sângerei” vor achita 23,57 lei per metru cub pentru serviciul public de alimentare cu apă tehnologică, cu 2,65 lei mai mult față de tariful actual. Pentru canalizare, aceștia vor plăti 15,11 lei, cu 2,76 lei mai mult decât tariful în vigoare.

Consumatorii deserviți de „Comunservice Criuleni” vor plăti 26,30 lei/m³ pentru alimentarea cu apă tehnologică, cu 4,34 lei mai mult decât tariful în vigoare. Pentru canalizare, vor achita 16,20 lei/m³, cu 1,69 lei mai puțin decât tariful actual.

Consumatorii deserviți de „Iurceni Servicii” vor achita 25,72 lei/m³ pentru alimentarea cu apă, cu 9,08 lei/m³ mai mult decât tariful în vigoare. Pentru canalizare, vor plăti 12,57 lei/m³, cu 4,65 lei/m³ peste actualul tarif.

Consumatorii casnici deserviți de „Apă-Canal Cantemir” vor plăti 24,00 lei per metru cub pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, cu 4,00 lei/m³ mai mult decât tariful actual. Consumatorii non-casnici vor achita 37,51 lei/m³, cu 0,98 lei/m³ mai puțin decât tariful actual.

Consumatorii deserviți de „Petcom Lux” SRL vor achita 20,27 lei/m³ pentru alimentarea cu apă tehnologică, cu 2,17 lei/m³ mai puțin decât tariful actual.

Consumatorii deserviți de „AQUA Basarabeasca” vor achita 39,57 lei/m³ pentru alimentarea cu apă potabilă. Față de tariful anterior, aceasta reprezintă o majorare de 10,88 lei/m³ pentru consumatorii casnici și de 3,57 lei/m³ pentru consumatorii non-casnici.

Tarifele au fost aprobate pe 8 iulie. Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: