Татьяна Султанова

Renato Usatîi a fost dat în căutare internațională de către MAI-ul din Rusia. Precizările avocatului

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia l-a anunțat în căutare internațională pe Renato Usatîi, informează Agenția TASS, astăzi, 23 iulie. Potrivit sursei citate, acesta este vizat într-un dosar penal privind organizarea unei grupări criminale. 

„Ancheta l-a anunțat pe Renato Usatîi în căutare internațională pentru a putea transmite materialele către Interpol”, a declarată o sursă TASS din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Avocatul Murad Musaev, care reprezintă interesele lui Renato Usatîi la Moscova, a declarat pentru NM că a aflat din mass-media despre faptul că clientul său a fost anunțat în căutare internațională.

Avocatul consideră acest lucru ciudat și explică că biroul său este situat la colț cu Comitetul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne, însă nu a primit nici o notificare despre anunțarea în căutarea internațională a clientului său.

„După cum s-a adeverit, corespondența de la Departamentul de Investigații ajunge la biroul nostru timp de trei săptămâni”, a spus Musaev și a explicat că pentru a-l anunța pe Usatîi în căutare internațională, anchetatorii trebuiau să demonstreze că Usatîi nu a reacționat la citațiile de a se prezenta în instanță.

„L-au chemat în condițiile în care nu există nici o conexiune aeriană între Moldova și Rusia, pe timp de pandemie, iar noi le-am spus despre acest lucru, dar ei nu au ținut cont”, a mai declarat avocatul.

Acesta susține că dosarul împotriva lui Usatîi este ilegal și este motivat politic, iar momentul anunțării lui Usatîi în căutare internațională nu este întâmplător.

„Cei care fac lobby pentru toate acestea la Moscova urmăresc obiectivul de a-l împiedica să participe la alegerile prezidențiale din Moldova”, a concluzionat Murad Musaev.

Menționăm că pe 25 iulie, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a anunțat pe Usatîi în căutare federală.

Amintim că, în aprilie 2020, Usatîi a relatat pentru NM că MAI-ul din Rusia îl acuză de implicare în schema prin care, din Rusia au fost scoase 14 miliarde de dolari. Potrivit lui Usatîi, este vorba despre dosarul inițiat în 6 decembrie 2019. Procurorii consideră că liderul PN ar fi unul dintre participanții activi dintr-un grup criminal care, timp de câțiva ani, ar fi scos din Rusia și ar fi spălat prin băncile moldovenești pe care le controlează, sume mari de bani. Politicianul a mai spus că dosarul ar fi „fabricat la comandă”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: