ru.md

Renato Usatîi susține că a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile ruse. Ce legătură ar avea Igor Dodon și Pavel Voicu?

Președintele formațiunii „Partidul Nostru”, candidat la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi susține că a fost anunțat în căutare internațională, fără înștiințarea Biroului Central al Interpol din Lyon. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc vineri 11 septembrie. Usatîi este de părere că reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, la comanda lui Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internațională.

Primarul municipiului Bălți susține că Igor Dodon a utilizat structurile de forță din Rusia în scopuri politice.

„În urmă cu doar câteva ore, reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon și a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriștii îl numesc Diffusion. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice țară, care-l urmărește pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon și cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roșu sau simplu – arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a declarat Usatîi.

El a menționat că măsura este una abuzivă, ilegală și a luat deja legătura cu avocații săi din Londra, care urmează să expedieze o înștiințare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunțul de căutare din baza de date. Renato Usatîi mai afirmă că ceea ce se întâmplă este „o încercare disperată a lui Dodon și a partenerilor săi din Moscova” de a lovi în el, în preajma campaniei electorale.

„Pavel Voicu împreună cu trei alcoolici din Moscova se înțeleg cum să procedeze. Poate mă rețin pentru 72 de ore…, dar Voicu spune că o să trebuiască să fiu eliberat pentru că Moldova nu-și extrădează cetățenii. Se gândesc să facă cel puțin percheziții, dar se răzgândesc, pentru că nu-l pot convinge pe Stoianoglo. Până ei se gândesc, vreau să spun că, în primul rând, am știut despre combinația lor secretă, exact așa cum aflam despre alte acțiuni ilegale pe care le-au aplicat împotriva mea și a cetățenilor țării noastre”, a declarat Usatîi.

NM a solicitat un comentariu de la șefa serviciului de presă al instituției prezidențiale Carmena Sterpu. Declarația acesteia o puteți citi AICI.

Am contactat-o pentru o reacție și pe Alina Zbancă, purtătoarea de cuvânt a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Aceasta a răspuns că instituția nu comentează declarațiile politice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: