Zaharova a criticat decizia UNESCO privind borșul ucrainean. Ministrul leton: „Îți place, nu-ți place, rabdă, frumoasa mea”

Decizia UNESCO de a include borșul ucrainean în lista patriomoniului imaterial a provocat reacții aprinse la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova și-a permis o remarcă ironică, menționând că „ucrainizarea se aplică la orice”. Cu o replică a venit pe 2 iulie ministrul de Externe al Letonie, Edgars Rinkēvičs: „Îți place, nu-ți place, rabdă, frumoasa mea”, a menționat acesta, amintind de comentariul anterior al președintelui rus Vladimir Putin.

Dacă ar trebui să explic lumii ce este naționalismul contemporan de la Kiev, aș menționa acest fapt: humusul și pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naționale ale mai multor țări. Dar, după cum înțeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuți ca produs național ucrainean?”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, după vestea că UNESCO a inclus borșul ucrainean în lista patrimoniului imaterial.

În replică, șeful diplomației letone Edgars Rinkēvičs a scris pe Twitter: „Îți place, nu-ți place, rabdă, frumoasa meaAcesta a amintit în acest fel de replica lui Putin pentru Zelenski de la începutul lunii februarie 2022. S-a întâmplat după ce liderul de la Kiev a declarat că îl nemulțumește una dintre prevederile Acordului de la Minsk.

Amintim că, pe 1 iulie, UNESCO a inclus borșul ucrainean pe lista imaterială a patrimoniului internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Administraţia Națională a Drumurilor

FOTO Circulația pe podul de pe șoseaua Balcani, redeschisă: ce lucrări s-au făcut și cât au costat

Administrația Națională a Drumurilor a anunțat că, pe 3 iulie, a fost redeschisă circulația pe podul peste râul Bâc, situat pe șoseaua Balcani din municipiul Chișinău, precum și pe pasajul rutier peste calea ferată din zonă și pe drumul de acces către strada Pietrăriei.

Potrivit Administrației Naționale a Drumurilor, implementarea acestui proiect a presupus un volum tehnic complex de lucrări, precum:

– construcția a circa 2 km de drum (inclusiv drum de acces zona Pruncul cu o lungime de 920 m (denivelat), str. Pietrăriei, bretele de acces str. Calea Ieșilor, acces s. Ghidighici), înălțimea terasamentelor pe alocuri ajunge la 7 m, iar înălțimea sistemului rutier este de aproximativ 77-97 cm;

– construcția a 2 poduri (un pod de încrucișare cu lungimea de circa 80 m, lățimea circa 14 m, care denivelat asigură traversarea r. Bâc, și a drumului de acces spre str. Pietrăriei;

– construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m și lățimea de circa 14 m, prevăzut cu două benzi de circulație de 3,75 m fiecare la ambele poduri și trotuar pe partea stângă la ambele poduri;

– instalarea unui sistem modern de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;

– regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de cca 500 m, consolidarea acesteia;

– construcția unui zid de sprijin din gabioane, cu o lungime de 150m;

– construcția a 5 podețe;

– amenajarea stației de epurare a apelor pluviale.

„Valoarea actuală a proiectului constituie circa 184,79 milioane lei, dintre care 38,37 milioane lei pentru construcția podului peste râul Bâc, 29,99 milioane lei pentru construcția pasajului peste calea ferată, iar 95,45 milioane lei pentru lucrările de construcție a drumurilor și acceselor, inclusiv drumul de acces spre zona industrială Pruncul (acces nr. 1, 2 și 3), strămutarea albiei râului Bâc și lucrările de racordare cu strada Pietrăriei”, au comunicat reprezentații instituției.

Potrivit Administrației, lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. „Până la recepția finală, vor fi efectuate lucrări minore rămase, printre care: aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea pe parapetele pietonale, consolidarea conului de acces la pasaj, finalizarea unei porțiuni de zid din gabioane și a trotuarului pe drumul de acces spre strada Pietrăriei, amenajarea zonei mediane pe drumul M1 în zona SAC „VENTO” și consolidarea unei porțiuni de 30 m a albiei râului Bâc”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale a Drumurilor.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că segmentul reabilitat face parte din drumul M1, care leagă vama Leușeni și frontiera cu România de Chișinău, și continuă spre Dubăsari și frontiera cu Ucraina. În același timp, este parte a coridorului de transport Est–Vest, cu impact direct asupra conectivității regionale, comerțului transfrontalier și mobilității cetățenilor.

Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: