Replici în Parlament pe tema „interzicerii bisericii”. Pânslariuc către Apostolova: „Tot mai mulți specialiști în dreptul canonic”
Full Article 5 minutes read

Replici în Parlament pe tema „interzicerii bisericii”. Pânslariuc către Apostolova: „Tot mai mulți specialiști în dreptul canonic”

Parlamentul și-a deschis sesiunea de toamnă cu mai multe propuneri la ordinea de zi formulate de opoziție, în special de către deputații fostului Partid ȘOR. Reghina Apostolova a cerut includerea în dezbatere a proiectului de lege nr. 186 din 18 iunie 2024, care prevede aprobarea Concepției politicii naționale pentru păstrarea și consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale în Republica Moldova. Această solicitare vine în contextul unor critici recente conform cărora ar putea fi interzise bisericile aflate sub autoritatea Mitropoliei Moldovei. În replică, deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, a răspuns că statul respectă drepturile cetățenilor și ale cultelor religioase, citând din Constituție.

Proiectul de lege menționat ar trebui inclus în ordinea de zi a Parlamentului, a cerut Reghina Apostolova, deputată afiliată lui Ilan Șor. Aceasta a motivat solicitarea prin faptul că recent am asistat la un atac din partea guvernării asupra bisericilor.

„Astăzi, când auzim tot mai multe atacuri asupra interzicerii bisericilor noastre, în care cred mai mult de 90% dintre cetățeni, acest proiect de lege este foarte important pentru a proteja valorile noastre tradiționale și în lupta pentru păstrarea bisericilor”, spune Apostolova.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că „acum asistăm la un val de dezinformare și minciună”, iar deputatul PAS, care este și vicepreședintele comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc, i-a reproșat deputatei că statul respectă cu strictețe valorile spirituale.

„În ultimul timp se observă foarte mulți specialiști în dreptul canonic și eu le aduc aminte dragilor legiuitori că noi avem Legea 125 din 2007 despre libertatea conștiinței, a gândirii și a religiilor care stipulează că, citez, capitolul doi, raportul dintre stat și cultele religioase: cultele religioase sunt autonome și separate de stat, egale în drepturi în fața legii și a autorităților publice, statul nu intervine în activitatea religioasă a cultelor… Eu vă citesc Constituția! Dar cel mai important este punctul 5, statul recunoaște importanța deosebită și rolul primordial al religiei creștin-ortodoxe și, respectiv, al Bisericii Creștin-Ortodoxe din RM în viața, istoria și cultura Republicii Moldova.”, a spus deputatul PAS Pâslariuc.

Ulterior, opoziția s-a arătat nemulțumită că la propunerea proiectului de lege de a fi inclus pe ordinea de zi, deputații din majoritatea parlamentară oferă replici, ceea ce potrivit Marianei Tauber, acest lucru ar încălca regulamentul Parlamentului. Igor Grosu le-a răspuns: „stimată opoziție, de fiecare dată când veți umbla cu minciunile, eu am să rog colegii mei să riposteze”.

Inițiativa Reghinei Apostolova nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă în ordinea de zi.

***

Amintim, că anterior, deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a declarat la o emisiune de la TVR Moldova că  „va veni momentul când și Republica Moldova va renunța la Mitropolia Moldovei, aflată sub influența Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”.

Ulterior, mai mulți reprezentanți ai PAS, inclusiv, președintele Parlamentului, care este și liderul partidului, Igor Grosu, a declarat că atâta timp cât în Moldova sunt cetățeni care cred într-o confesiune sau alta „nu ai dreptul să vii peste, dar trebuie să-i respecți”. Detalii AICI.

Recent, și președinta Maia Sandu a îndemnat preoții din Moldova să nu se implice în politică sau în activități de destabilizare a țării. Ultimele, a comunicat Sandu, „sunt pedepsite conform legii”. În plus, șefa statului a îndemnat preoții „să se ocupe de promovarea moralei creștine și să contribuie la pacea în societatea noastră”. Precizările au fost făcute în contextul informațiilor din ultima perioadă că preoții Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, efectuează pelerinaje în Rusia iar acestea ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Detalii AICI.

Amintim, pe 24 august curent, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele Vladimir Zelenski a promulgat legea care interzice activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova. Această decizie, criticată de Rusia, a fost aprobată de Parlament, apoi promulgată de Zelenski, la doi ani și jumătate de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Detalii AICI.

Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși în dimineața zilei de 20 august de reporterii TVR MOLDOVA pe Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova, iar la întoarcere urmau să primească mai multe carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi organizate de fugarul Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin cu scopul de a mitui preoții să deturneze alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj, dar nu știe din ce bani sunt organizate aceste călătorii. Detalii AICI.

Peste o zi, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”. Detalii AICI.

Pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei a declarat deja că Patriarhia Rusă a organizat pelerinajele, pentru a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Între timp, redacția NordNews a intrat în posesia unor fotografii care demonstrează că preoții de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile din Moscova. Detalii AICI.

NewsMaker a întrebat Serviciul de Informații și Securitate dacă urmărește aceste vizite și dacă pelerinajele au scopuri politice. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: