Republica Moldova a achitat integral pentru gazele naturale consumate în luna ianuarie
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova a achitat integral pentru gazele naturale consumate în luna ianuarie

Moldovagaz a achitat integral companiei „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în luna ianuarie. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. 

Astfel, potrivit lui, până pe 20 februarie, compania trebuie să transfere 51,1 milioane de dolari furnizorului rus pentru 50% din consumul curent.

Anterior, Ceban a îndemnat agenții economici mari, dar și consumatorii casnici, să achite facturile pentru gazul consumat luna trecută în prima parte a lunii februarie. În acest mod, compania își propunea să evite „riscurile contractuale” față de „Gazprom”.

Pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

De compensații vor beneficia și agenții economici, pentru primii 500 m3 de gaz consumat. Acestea vor fi acordate retroactiv.

Conform celui mai recent acord de furnizare a gazului, semnat de „Moldovagaz” și „Gazprom”, partea moldovenească este obligată să achite, pe lângă consumul curent, plata în avans pentru luna următoare. Transferul trebuie să se facă până în data de 20 a fiecărei luni. Anterior, „Gazprom” a amenințat că va sistat furnizarea gazului către compania-fiică, în cazul în care plata nu se va face în termenul convenit.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: