Republica Moldova se află printre co-autorii Rezoluției adoptate, pe 20 ianuarie, prin consens, de către Adunarea Generală a ONU privind „Negarea Holocaustului”. Informația a fost confirmată de Ambasada Republicii Moldova în Israel.
„Aducem felicitări Statului Israel și Germaniei pentru cooperarea lor fructuoasă în avansarea adoptării acestui document. Republica Moldova, în calitatea sa de co-autor al Rezoluției, susține promovarea principiilor Cartei ONU, crearea unei societăți deschise, incluzive și tolerante, și combaterea antisemitismului”, se arată în declarația diplomaților.
Israelul şi Germania au înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) o rezoluţie comună, prin care se cere sprijin internaţional în vederea combaterii fenomenului amintit. Apelul şi rezoluţia au fost lansate cu prilejul aniversării aşa numitei conferinţe de la Wannsee, din 20 ianuarie 1942.
În urmă cu 80 de ani, s-au întîlnit 15 reprezentanţi ai aparatului nazist de partid şi de stat într-o vilă de pe malul lacului Wannsee din Berlin pentru a discuta detaliile privind punerea în practică a aşa numitei „soluţii finale a problemei evreieşti”. Conferinţa din vila care aparţinea Serviciului de Siguranţă (SD) a fost prezidată de către Reinhard Heydrich (fost protector din Boemia şi Moravia, mort în iunie 1942, în urma unui atentat), informează rfi.ro.
După începerea războiului ideologic şi de cucerire a Uniunii Sovietice, în vara anului 1941, mii de evrei sovietici fuseseră omorîţi. În paralel cu aceste crime, au fost deportaţi zeci de mii de evrei germani în teritoriile estice ocupate. În octombrie 1941 au început şi deportările evreilor din Bucovina în ghetourile şi lagărele din Transnistria.
Dintre cei 11 milioane de evrei care urmau să fie omorîţi, naziştii au exterminat aproape 6 milioane. Acest genocid a fost urmarea directă a Conferinţei de la Wannsee.