Poliția de Frontieră

Republica Moldova închide majoritatea punctelor terestre de trecere a frontierei. Cele 17 care vor rămâne deschise

Începând de marți, 17 martie, din 81 de puncte terestre de frontieră rămân deschise 17 – 11 cu Ucraina și 6 cu România. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19. Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Poliția de Frontieră a precizat care dintre punctele de trecere vor funcționa. 

Astfel începând cu data de 17 martie 2020, ora 00.00, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-ucrainene și din data de 17 martie 2020, ora 20.00, autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-române, a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului.

Această restricție nu se va referi la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat vor fi închise pe o perioadă nedeterminată.

La frontiera cu România

ÎNCHISE (16:00/14:03.20):

PTF Cahul – Oancea (rutier/internațional)

PTF Lipcani-Rădăuți-Prut (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Leușeni – Albița (rutier/internațional)

PTF Sculeni – Sculeni (rutier/internațional)

PTF Ungheni – Iaşi (fero/international)

PTF Giurgiulești-Galați (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Galaţi (fero/internațional)

PTF Costești-Stânca (rutier/internațional)

La frontiera cu Ucraina (Ordin comun nr.200/28/01-3945)

ÎNCHISE (00:00/17.03.20)

Toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene cu statut local și interstatal

precum și:

PTF Ocniţa-Sokireanî (rutier/internațional)

PTF Larga-Kelmenţî (fero/internațional)

PTF Criva-Mamalîga (fero/internațional)

PTF Vulcăneşti-Vinogradovka (rutier/internațional)

PTF Basarabeasca-Serpniovo-1 (rutier/internațional)

PTF Larga-Kelmenţî (rutier/internațional)

PTF Cosăuţi-Iampoli (fluvial/internațional)

PTF Unguri-Bronniţa (rutier/internațional)

PTF Ceadîr-Lunga-Novîe Troianî (rutier/internațional)

PTF Pervomaisc-Kuciurgan (rutier/internațional)

PTF Goianul Nou-Platonovo (rutier/internațional)

PTF Hristovaia-Bolgan (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Otaci-Moghilev-Podolsk (rutier/internațional)

PTF Vălcineţ-Moghilev-Podolsk (fero/internațional)

PTF Ocniţa-Sokireanî (fero/internațional)

PTF Briceni-Rossoşanî (rutier/internațional)

PTF Criva-Mamalîga (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Reni (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Reni (fero/internațional)

PTF Etulia-Frikăţei (fero/internațional)

PTF Mirnoe-Tabaki (rutier/internațional)

PTF Palanca-Maiaki – Udobnoe (rutier/internațional)

PTF Tudora-Starokazacie (rutier/internațional)

Frontiera aeriană:

Reamintim că, din 12 martie 2020 a fost sistat transportul aerian cu Italia, cât și obligația către operatorii aerieni de a nu permite îmbarcarea călătorilor, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud. La fel, din data de 15 martie curent, ora 00:00, vor fi anulate rute cu Franța și Spania.

Din 17 martie curent, ora 00:00, va fi SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova.

NOTĂ:

Persoana care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se obligă la respectarea următoarelor măsuri și reguli de comportament:

a) Să accepte procedura de control;

b) Să furnizeze angajaților Poliției de Frontieră informații complete și veridice despre:

– toate zonele (țările) prin care a călătorit în ultimele 14 zile;

– contactul cu persoanele diagnosticate cu infecția COVID-19;

– precum și alte informații relevante cu referire la starea generală de sănătate în ultima perioadă de timp;

c) Să completeze cu date veridice fișa epidemiologică pusă la dispoziție;

d) Să accepte izolarea de ceilalți pasageri (în cazul stării febrile sau semne clinice de infecție respiratorie);

f) Să respecte regulile stabilite la punctele de control și de trecere a frontierei de stat, precum și cerințele angajaților Poliției de Frontieră;

g) Să respecte cerințele medicale și de comportament comunicate de către medici/lucrătorii medicali/angajații Poliției de Frontieră/angajații Poliției, în legătură cu necesitatea transportării către o instituție medicală.

Amintim că duminică, 15 martie, bilanțul celor infectați cu COVID-19, în Republica Moldova a ajuns la 23 de persoane. Printre pacienți este și un copil.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: