„Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență”. Nagacevschi, despre decizia CC
Full Article 2 minutes read

„Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență”. Nagacevschi, despre decizia CC

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Nagacevschi a spus că „resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență pentru a-i reda legitimitatea grav afectată”, iar „o resetare parțială nu este suficientă”.

Într-o postare pe Facebook, ministrul interimar al Justiției a punctat că prin decizia CC „de facto, se inițiază procesul de resetare a CSM”.

„Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor. Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și președintelui Curții Supreme de Justiție din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice. Respectiv, proiectul de modificare a Constituției rămâne în continuare extrem de important spre a fi adoptat”, a spus Nagacevschi.

„Sper mult că în speță este vorba de inițierea procesului de resetare a CSM și nu de vreun element al eventualelor înțelegeri obscure de asigurare a unor condiții ,,de seră” pentru numirea de către CSM al celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale care ar fi loial politic sau, de ce nu, blocarea procesului de numire”, a mai spus Nagacevschi.

Menționăm că joi, 10 iunie, CC a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, a fost declarată neconstituțională și hotărârea parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: