Respins de deputați, a venit la jurnaliști. Chicu și-a prezentat raportul de activitate în sala pentru conferințe de presă
Full Article 3 minutes read

Respins de deputați, a venit la jurnaliști. Chicu și-a prezentat raportul de activitate în sala pentru conferințe de presă

După ce nu a fost lăsat să-și prezinte raportul privind primele 100 de zile de activitate în plenul parlamentului, prim-ministrul Ion Chicu a decis să facă acest lucru în sala pentru conferințe de presă a legislativului. Acesta a citit o parte din discursul pregătit pentru deputați, dar și informațiile propriu-zise din raport. Chicu a precizat că a încheiat astfel exercițiul de prezentare a activității pentru cele 100 de zile de activitate și cu informații detaliate va reveni în fața deputaților în luna aprilie. 

De ce a venit astăzi în parlament și nu pe 27 februarie

Premierul Ion Chicu a ținut să sublinieze că inițiativa de a veni anume astăzi în parlament îi aparține. Acesta ar fi consultat-o în acest sens pe președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi.

„Despre solicitarea mea de a venit în parlament cu raport eu am anunțat acum o lună. Ce au discutat la Biroul permanent ține de competențele parlamentului. Procedural, am vorbit cu speakerul parlamentului și am spus că pot veni astăzi, pentru că săptămâna viitoare nu voi fi în țară”, a explicat prim-ministrul.

Totodată, Chicu a precizat că nu a știut că Biroul permanent al parlamentului a decis anterior ca raportul respectiv să fie prezentat în data de 27 februarie. „Pentru mine este o noutate”, a spus Chicu.

Prim-ministrul a mai spus, că potrivit art.127 din Regulamentul parlamentului, guvernul trebuie să prezinte raportul de activitate în luna aprilie.

Despre remanieri în guvern și coordonarea cu Dodon

Prim-ministrul Ion Chicu susține că nu coordonează cu președintele Igor Dodon ceea ce ține de activitatea operativă a guvernului, iar faptul că acestuia nu îi este pe plac un ministru nu este motiv de demitere.

„Guvernul se ocupă de activitatea operativă, de gestionarea lucrurilor în țară. Binențeles, unii membri ai guvernului o fac mai bine, alții mai puțin bine. Parlamentul poate să invite, să înainteze moțiuni simple de cenzură, nivelul de apreciere al prestației miniștrilor nu este la fel la toți. Vom veni cu propuneri atunci când vom avea suficiente temeiuri. Că domnului președinte nu-i place un ministru sau altul, așa cum vouă sau parlamentului poate să nu vă placă… Dar decizia de remaniere se ia în baza unor dovezi solide, nu din declarații. Deocamdată nu am temei pentru ca vreunul să fie demis”, a precizat Chicu.

Amintim că, mai devreme, raportul privind primele 100 de zile de activitate a guvernului a fost publicat pe site-ul executivului. Documentul conține 27 de pagini și este împărțit pe compartimente, în funcție de domeniile de activitate.

Mai devreme, premierul Chicu a venit în planul parlamentului ca să prezinte raportul primelor 100 de zile de activitate. Nici deputații, nici jurnaliștii nu au fost anunțați că expunerea va avea loc astăzi. Deputații Blocului ACUM au blocat tribuna parlamentului și nu l-au lăsat pe Ion Chicu să se facă auzit.

Anterior, biroul permanent al legislativului a decis că raportul celor 100 de zile de activitate ale guvernului Chicu va fi prezentat în plenul parlamentului în data de 27 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: