facebook / World Health Organization in Moldova

Restricții suplimentare în raioanele Drochia și Cimișlia, din cauza numărului mare de infectări cu Covid (DOC)

În raioanele Drochia și Cimișlia au fost impuse măsuri speciale, din cauza numărului mare de infectări cu noul tip de coronavirus. 

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din Cimișlia a decis restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu.

Totodată, au fost interzise adunările de amploare, inclusiv activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment; interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă); servicii de asistență medicală ajustate și doar cele esențiale și instituirea instruirii la distanță (online) etc.

Și Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Drochia a impus măsuri speciale de protecție. Noile restricții intră în vigoare astăzi și vor fi valabile până pe 24 martie.

Printre restricțiile aprobate sunt:

– Se interzice aflarea în grupuri mai mari de trei persoane și se interzice aflarea în spațiile publice după ora 22:00 până la ora 07:00.
– Se instituie echipe mobile formate din reprezentanții poliției, ANSA, CNSP, ANSP pentru a verifica respectarea măsurilor anti-coronavirus de către agenții economici.
– Se interzice aflarea în locuri publice a grupurilor mai mari de trei persoane, etc.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la începutul pandemiei, în raionul Cimișlia au fost confirmate 2529 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, iar în raionul Drochia – 2408.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: