Reuters: Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la UE
Full Article 3 minutes read

Reuters: Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la UE

Liderii Ucrainei, Georgiei și Moldovei au făcut lobby la Uniunea Europeană, în cadrul summitului „Parteneriatului Estic”, pentru a li se permite să înceapă negocierile de a adera la UE, informează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit, de asemenea, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în contextul summitului de la Bruxelles pentru pentru a încerca să găsească o soluție pentru conflictul din estul Ucrainei.

„Orice încălcare a integrității teritoriale va avea un preț mare și vom vorbi cu o singură voce aici cu partenerii noștri europeni și aliații noștri transatlantici”, a spus Scholz la Berlin înainte de a pleca la primul său summit de la Bruxelles în calitate de cancelar, adăugând că încă mai caută un „ dialog constructiv” cu Rusia.

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut pe Twitter Occidentului și Ucrainei să pună în aplicare acordurile de pace din 2014 și 2015 care includ schimburi de prizonieri, ajutor și retragerea armelor.

Ucraina este în prezent principalul punct de foc între Rusia și Occident. Statele Unite spun că Rusia a strâns peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei, posibil ca pregătire pentru o invazie. Moscova spune că acțiunile sale sunt pur defensive.

Summitul Parteneriatul Estic  care durează doar o zi, evidențiază succesul parțial pe care pe care UE l-a obținut în relația sa cu grupul celor șase republici ex-sovietice. Rusia consideră că toate cele șase se află în curtea sa, acolo unde are cele mai mari interese de securitate.

Din cele șase țări, Georgia, Moldova și Ucraina au dispute teritoriale cu Moscova. Liderii Armeniei și Azerbaijanului participă și ei la summit, însă nu intenționează să devină membri UE. Președintele Belarusului Alexander Lukașenko, care a fost lovit de sancțiuni din cauza abuzurilor legate de drepturile omului, a refuzat să participe.

„Obiectivul nostru este aderarea deplină la Uniunea Europeană”, a spus Zelensky după întâlnirea cu președintele summit-ului UE, Charles Michel.

DREPTUL SUVERAN

În cadrul Parteneriatului estic, UE oferă bani, asistență tehnică și comerț liber, dar nu aderarea. Dar aderarea la UE rămâne un obiectiv atractiv. Miercuri, fiica lui Alexei Navalnîi, cel mai aprig critic al Kremlinului, crede că și Rusia va deveni într-o zi membră a UE..

„Rusia este o parte a Europei și ne străduim să devenim o parte a acesteia (UE)”, a declarat Daria Navalnîi în Parlamentul European de la Strasbourg, în timp ce a acceptat în numele tatălui ei premiul de top pentru drepturile omului „Saharov”.

Într-o declarație rostită în sediul NATO, prim-ministrul georgian a îndemnat Occidentul să permită țării sale să adere la alianța nord-atlantică, un obiectiv dorit și de Ucraina.

„Fiecare stat are dreptul suveran de a își alege propria politică externă”, le-a spus liderul georgian reporterilor, făcând referire la eforturile Rusiei de a sabota intențiile occidentale ale țărilor din sfera sa de influență.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: