Reuters: Rusia a încheiat un contract secret cu talibanii din Afganistan. Prețuri preferențiale pentru produsele petroliere
Full Article 2 minutes read

Reuters: Rusia a încheiat un contract secret cu talibanii din Afganistan. Prețuri preferențiale pentru produsele petroliere

Moscova a încheiat un acord cu mișcarea „Taliban” din Afganistan, declarată extremistă în Rusia, notează Reuters cu referire la ministrul interimar al Industriei Nuriddin Azizi. Potrivit înțelegerii, Rusia va livra în Afganistan grâu, gaz natural lichefiat, motorină și benzină. De asemenea, Moscova le va oferi talibanilor un preț mai avantajos la produsele petroliere față de cel de pe piață. 

„Taliban” controlează puterea în Afganistan de mai bine de un an și este declarată organizație teroristă în Rusia. Cu toate acestea, Moscova este una dintre puținele țări care nu și-au închis misiunea diplomatică din Afganistan, notează Kavkaz Realii. Delegații ale talibanilor vizitează cu regularitate Rusia, aceștia fiind prezenți inclusiv la forumul economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Azizi, Rusia a căzut de acord să furnizeze Afganistanului, anual, două milioane de tone de grâu, câte un milion de motorină și benzină și 500 de mii de tone de gaz lichefiat. Prețul convenit a rămas secret, însă reprezentantul taliban a precizat că acesta este unul mai mic față de cel de pe piața mondială.

Nu este clar cum se vor face achitările, întrucât Afganistan este, de facto, izolat de sistemele mondiale financiare din cauza sancțiunilor. Acordul cu Moscova este primul contract major încheiat de talibani, de la venirea acestora la putere. Moscova nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că legislația Federației Ruse interzice finanțarea organizațiilor teroriste, așa cum este declarată mișcarea „Taliban”. În octombrie 2021, președintele rus Vladimir Putin declara că Moscova ar putea pleda pentru excluderea talibanilor din lista teroriștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: