Reuters

Reuters: Rusia a încheiat un contract secret cu talibanii din Afganistan. Prețuri preferențiale pentru produsele petroliere

Moscova a încheiat un acord cu mișcarea „Taliban” din Afganistan, declarată extremistă în Rusia, notează Reuters cu referire la ministrul interimar al Industriei Nuriddin Azizi. Potrivit înțelegerii, Rusia va livra în Afganistan grâu, gaz natural lichefiat, motorină și benzină. De asemenea, Moscova le va oferi talibanilor un preț mai avantajos la produsele petroliere față de cel de pe piață. 

„Taliban” controlează puterea în Afganistan de mai bine de un an și este declarată organizație teroristă în Rusia. Cu toate acestea, Moscova este una dintre puținele țări care nu și-au închis misiunea diplomatică din Afganistan, notează Kavkaz Realii. Delegații ale talibanilor vizitează cu regularitate Rusia, aceștia fiind prezenți inclusiv la forumul economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Azizi, Rusia a căzut de acord să furnizeze Afganistanului, anual, două milioane de tone de grâu, câte un milion de motorină și benzină și 500 de mii de tone de gaz lichefiat. Prețul convenit a rămas secret, însă reprezentantul taliban a precizat că acesta este unul mai mic față de cel de pe piața mondială.

Nu este clar cum se vor face achitările, întrucât Afganistan este, de facto, izolat de sistemele mondiale financiare din cauza sancțiunilor. Acordul cu Moscova este primul contract major încheiat de talibani, de la venirea acestora la putere. Moscova nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că legislația Federației Ruse interzice finanțarea organizațiilor teroriste, așa cum este declarată mișcarea „Taliban”. În octombrie 2021, președintele rus Vladimir Putin declara că Moscova ar putea pleda pentru excluderea talibanilor din lista teroriștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: