Andrei Mardari / NewsMaker

Revenco, despre alertele false cu bombă: „Lucrăm la un mecanism nou. Este creat după modelul altor țări”

Scopul alertelor false cu bombă este de a crea panică, de a induce frică în societate și de a testa capacitățile instituțiilor statului. O spune ministrul de interne, Ana Revenco, potrivit căreia în scurt timp Consiliului Suprem de Securitate (CSS) îi va fi propus un nou model de intervenție în cazul alertelor cu bombă. Noul mecanism este axat atât pe securitatea cetățenilor, cât și pe prevenirea perturbării activității instituțiilor pretins minate, notează IPN.

Revenco a subliniat că numărul alertelor false a crescut îngrijorător în acest an: „În cele 12 luni ale anului 2021 am avut 25 de alerte false, în acest an, doar în prima jumătate a anului avem deja 245 de intervenții, ceea ce înseamnă multă muncă pentru o mare parte din echipă”.

Ministra a spus că deja echipele de intervenție și-au modificat strategiile pentru a perturba cât mai puțin posibil activitatea entităților pretins minate. Un document oficial de intervenție și control va fi prezentat în curând CSS.

„Noi acum devenim tot mai buni în reacționare. Acum lucrăm la un mecanism nou care va fi propus secretariatului CSS, el este în proces de elaborare și este creat după modelul altor țări. Acest mecanism trebuie să asigure securitatea cetățeanului, dar și o bună funcționalitate a instituțiilor statului sau a instituțiilor din sfera economică. În paralel, au loc investigațiile”, a spus Revenco la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Revenco a precizat că misiunea de identificare a autorilor alertelor este complicată în condițiile în care anunțurile sunt făcute prin email. Datorită expertizei tehnice Europol, s-a reușit identificarea adreselor electronice ale autorilor unor mesaje false.

„Prima organizație cu care am făcut legătura din prima zi este Europol, pentru că ei dispun de laboratoare tehnologice avansate care ne permit să efectuăm expertiza tehnică mult mai rapid, ca să stabilim IP-urile, adresele de unde vin aceste alerte. Locațiile sunt identificate, dar este prematur să spunem cine stă în spatele acestor anunțuri și ce intenții are. Sunt jurisdicții străine, dar este prematur să tragem concluzii negru pe alb”, a conchis Revenco.

Amintim că, în scopul de a descuraja fenomenul anunțurilor privind alertele false cu bombă, Ministerul Afacerilor Interne a propus înăsprirea sancțiunilor pentru astfel de acțiuni ilegale. Dacă până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsită cu amendă sau închisoarea până la 2 ani, prin modificarea Codului Penal, pedeapsa este cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor a crescut până la 150 de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: