Revenco, despre miza Moscovei în Moldova – „să obțină o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european”
Full Article 4 minutes read

Revenco, despre miza Moscovei în Moldova – „să obțină o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european”

Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco declară că Republica Moldova înregistrează o realitate conform căreia provocările vor crește în intensitate. În cadrul unui interviu pentru presa din România, oficialul moldovean a spus că în spatele protestelor din țara noastră stau „penalii fugari” și Moscova, iar „miza este destabilizarea Republicii Moldova pentru a obține o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european”.

„Pentru noi contează foarte mult că frații de peste Prut sunt cu ochii pe noi și se interesează de ce se întâmplă la noi acasă. Situația în continuare este foarte volatilă. Înțelegem și înregistrăm o realitate conform căreia provocările vor crește doar în intensitate. Ceea ce se întâmplă în ultimele zile doar demonstrează că aceasta este o realitate să fim în continuare pregătiți 24/7”, a declarat Revenco pentru Antena3.

Ministra a mai spus că „așa-zisele proteste nu sunt decât un set de acțiuni bine orchestrate” – „care sunt țintite asupra societății, asupra politicului, de a provoca destabilizări și a insista pe schimbarea cursului democratic”.

Întrebată cine orchestrează aceste acţiuni împotriva Republicii Moldova, Revenco a spus: „Stau penalii fugari care încearcă să evadeze de justiție”.

„Desigur că acționează mână în mână cu anumite partide. Moscova la fel, vedem că este în spate. Miza este destabilizarea șubrezirea stabilității Republicii Moldova, vulnerabilizarea țării, societății, autorităților prin mai multe acțiuni, inclusiv prin propagandă, prin știri false, prin blocarea business-ului, prin discreditarea autorităților, conducătorilor, inclusiv a forțelor de ordine, pentru a obține o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european”, a menționat Revenco.

Ministra a mai precizat că autoritățile acționează prin schimb de informații cu partenerii internaționali pentru a înțelege mai bine tabloul de securitate în țară și în regiune.

„Astfel și înțelegem cât de vulnerabilă este situația, motiv pentru care suntem în continuare pregătiți pentru toate scenariile, avem și planuri de contingență pentru a interveni unde va fi nevoie. Iar forțele de ordine îşi vor face datoria și orice acțiune de subminare, orice acțiune subversivă împotriva statului va fi pedepsită corespunzător”, a precizat ministra.

Totodată, Revenco a spus că „totul duce spre a crea acel fond care să fie exploatat pentru a îndrepta populația împotriva autorităților”.

„Și alți penali fugari sunt parte din acest joc bine orchestrat. Ne dăm seama, bine, acționăm corespunzător, inclusiv în cadrul mai multor investigații”, a conchis Revenco.

***

Începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare. Protestelor s-au alăturat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, precum și liderul Partidului Acasă Construim Europa Gheorghe Cavcaliuc.

Recent, președintele Maia Sandu a declarat că „războiul purtat de Federația Rusă se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova”, dat fiind faptul că „a amplificat probleme de tot felul”. Totodată, șefa statului a menționat că „forțele politice pro-ruse au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și încearcă să răstoarne guvernarea”.

De menționat că la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unei investigații efectuate de Rise Moldova se menționa că protestele din centrul orașului Chișinău, organizate de partidul „ȘOR”, sunt gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse. Reprezentanții Partidului, la rândul lor, au declarat că singurii lor stăpâni „sunt cetățenii Republicii Moldova”, iar investigația jurnalistică ar fi bazată pe insinuări.

Pe 4 noiembrie au avut loc percheziții la reprezentanții Partidului „ȘOR”. Procurorii anunțau că perchezițiile s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022. Se menționa că acțiunile vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: