Ministerul Apărării al Republicii Moldova a anunțat că în aprilie, mai și noiembrie vor avea loc noi exerciții pentru rezervele Forțelor Armate. Aceste exerciții au fost organizate și în anii trecuți. Anul trecut, rezerviștii au participat la antrenamente în lunile martie, mai, iunie și iulie. Ministerul a adăugat că persoanele care urmează să participe la instruire vor fi chemate prin ordine de chemare la Centrele Militare Teritoriale, în funcție de locul de reședință.
Ministerul Apărării a anunțat, pe 25 martie, că Armata Națională va desfășura în lunile aprilie, mai și noiembrie antrenamente de instruire cu rezerviștii Forțelor Armate.
„Exercițiile vor dura cinci zile și vor avea ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor, precum și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Primul exercițiu din acest an va avea loc în perioada 7-11 aprilie curent”, au comunicat reprezentanții ministerului.
Totodată, instituția de la apărare a menționat că „persoanele preconizate pentru participare la instruiri vor fi chemate la Centrele Militare Teritoriale prin ordine de chemare, la locul unde acestea au viza de reședință”.
„Astfel de exerciții au fost organizate și în anii precedenți în conformitate cu cerințele Legii nr. 1244/2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent. Anul trecut, rezerviștii s-au întrunit la exerciții în lunile martie, mai, iunie și iulie”, au adăugat reprezentanții ministerului.
***
Menționăm, rezerva Forţelor Armate o formează cetăţenii care: sunt trecuţi în rezervă după îndeplinirea serviciului militar; au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară; sunt apţi pentru serviciul militar, dar nu au îndeplinit această obligaţiune până la împlinirea vârstei de 27 de ani; au absolvit cursurile de pregătire a rezerviştilor în cadrul centrelor de instruire a rezervei Forţelor Armate.
În funcţie de gradul de pregătire militară, rezerva Forţelor Armate se împarte în: rezervă instruită, alcătuită din cetăţenii care au îndeplinit serviciul militar, au absolvit cursurile de pregătire a rezerviştilor în cadrul centrelor de instruire a rezervei Forţelor Armate sau au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară; rezervă neinstruită, alcătuită din cetăţenii apţi pentru serviciul militar, dar care nu au îndeplinit această obligaţiune până la împlinirea vârstei de 27 de ani. Rezerviştii neinstruiţi care au îndeplinit serviciul militar în calitate de rezervişti concentraţi sunt transferaţi în rezerva instruită.
Anterior, reprezentanții Ministerului Apărării declarau că pentru neprezentarea rezerviștilor la aceste exerciții fără motive întemeiate este prevăzută pedeapsă penală și anume amendă până la 650 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore.