army.md

Rezerviștii din Moldova, chemați la exerciții. Ministerul Apărării: au fost organizate și în anii precedenți

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a anunțat că în aprilie, mai și noiembrie vor avea loc noi exerciții pentru rezervele Forțelor Armate. Aceste exerciții au fost organizate și în anii trecuți. Anul trecut, rezerviștii au participat la antrenamente în lunile martie, mai, iunie și iulie. Ministerul a adăugat că persoanele care urmează să participe la instruire vor fi chemate prin ordine de chemare la Centrele Militare Teritoriale, în funcție de locul de reședință.

Ministerul Apărării a anunțat, pe 25 martie, că Armata Națională va desfășura în lunile aprilie, mai și noiembrie antrenamente de instruire cu rezerviștii Forțelor Armate.

„Exercițiile vor dura cinci zile și vor avea ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor, precum și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Primul exercițiu din acest an va avea loc în perioada 7-11 aprilie curent”, au comunicat reprezentanții ministerului.

Totodată, instituția de la apărare a menționat că „persoanele preconizate pentru participare la instruiri vor fi chemate la Centrele Militare Teritoriale prin ordine de chemare, la locul unde acestea au viza de reședință”.

„Astfel de exerciții au fost organizate și în anii precedenți în conformitate cu cerințele Legii nr. 1244/2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent. Anul trecut, rezerviștii s-au întrunit la exerciții în lunile martie, mai, iunie și iulie”, au adăugat reprezentanții ministerului.

***

Menționăm, rezerva Forţelor Armate o formează cetăţenii care: sunt trecuţi în rezervă după îndeplinirea serviciului militar; au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară; sunt apţi pentru serviciul militar, dar nu au îndeplinit această obligaţiune până la împlinirea vârstei de 27 de ani; au absolvit cursurile de pregătire a rezerviştilor în cadrul centrelor de instruire a rezervei Forţelor Armate.

În funcţie de gradul de pregătire militară, rezerva Forţelor Armate se împarte în: rezervă instruită, alcătuită din cetăţenii care au îndeplinit serviciul militar, au absolvit cursurile de pregătire a rezerviştilor în cadrul centrelor de instruire a rezervei Forţelor Armate sau au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară; rezervă neinstruită, alcătuită din cetăţenii apţi pentru serviciul militar, dar care nu au îndeplinit această obligaţiune până la împlinirea vârstei de 27 de ani. Rezerviştii neinstruiţi care au îndeplinit serviciul militar în calitate de rezervişti concentraţi sunt transferaţi în rezerva instruită.

Anterior, reprezentanții Ministerului Apărării declarau că pentru neprezentarea rezerviștilor la aceste exerciții fără motive întemeiate este prevăzută pedeapsă penală și anume amendă până la 650 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: