Rezultat senzațional. Naționala Moldovei s-a clasat pe locul 6 la Olimpiada Mondială de Șah
Full Article 2 minutes read

Rezultat senzațional. Naționala Moldovei s-a clasat pe locul 6 la Olimpiada Mondială de Șah

Moldova a obținut un rezultat senzațional la Olimpiada Mondială de șah, intrând în top șase și depășind cele mai puternice echipe ale Norvegiei, Țărilor de Jos și Franței. Anterior, Moldova era pe locul 50 în clasamentul țărilor Federației Internaționale de Șah.

La Olimpiada Mondială de Şah Moldova a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 cu India și SUA, clasându-se pe locul șase din 188 de tari participante. Moldova a depășit echipe de șah precum naționalele Norvegiei, Angliei, Franței, Țărilor de Jos, Germaniei, Ucrainei, Ungariei, Poloniei. În total, 188 de echipe au participat la Jocurile Olimpice.

Etapa a noua a fost un moment de cotitură, în care Moldova s-a impus cu 3:0 împotriva echipei României, care a inclus toți marii maeștri. Înainte de această rundă, nici Moldova nu a pretins că se află în top 10.

Și Moldova a câștigat cea mai senzațională victorie în runda a 10-a, învingând echipa campionului mondial în curs Magnus Carlsen – echipa Norvegiei. Magnus Carlsen a jucat alb împotriva lui Ivan Shitsko, în vârstă de 19 ani (diferența de rating dintre acești jucători este de aproape 400 de puncte) și a fost nevoit să ofere un egal într-un final de joc mai puțin favorabil. Scorul final este 2.5:1.5 în favoarea Moldovei.

În runda a 11-a, Moldova a mai obținut o victorie, învingând echipa Angliei cu scorul de 2,5:1,5.

Este interesant de menționat că în componența naționalei Moldovei este un singur mare maestru (cel mai înalt nivel), Vladimir Hamitevici, și patru maeștri internaționali (al doilea nivel). Este vorba despre Ivan Schițco, Andrei Macovei, Iulian Baltag și Dragoș Cereș.

Pentru prima dată, echipa națională a Uzbekistanului a câștigat Olimpiada Mondială de șah.

Cea de-a 44-a Olimpiada Mondială de șah a avut loc în perioada 29 iulie – 9 august în orașul indian Chennai. Echipele Chinei (voluntar din cauza COVID-19) și Rusiei (suspendate de FIDE din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei) nu au participat la Jocurile Olimpice. Olimpiada FIDE este un turneu clasic de șah în care echipele naționale concurează pentru medalii și titlul de cea mai puternică națiune de șah de pe planetă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: