ceps.com

Germania: Partidul aflat la guvernare pierde la limită alegerile parlamentare

În Germania, social-democrații de centru-stânga (SPD) au obținut o victorie la limită asupra blocului conservator CDU / CSU, aflat la guvernare, în alegerile parlamentare de duminică, informează Radio Europa Liberă. Scrutinul va decide cine îl va înlocui pe cancelarul care pleacă, Angela Merkel, ca lider al celei mai mari economii europene, potrivit rezultatelor preliminare din 27 septembrie.

Atât SPD, cât și CDU / CSU au revendicat mandatul de a forma următorul guvern, rezultatele preliminare sugerează negocieri îndelungate, iar până atunci cancelar va fi tot Angela Merkel, politiciana conservatoare aflată de 16 ani în fruntea guvernului federal al Germaniei.

Așa cum nicio formațiune nu a obținut majoritatea, o coaliție de guvernare formată din trei partide pare a fi scenariul cel mai probabil, verzii și liberal-democrații jucând un rol chee.

Rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Federală la începutul zilei de 27 septembrie au dat 25,7% pentru SPD și candidatului său pentru funcția de cancelar Olaf Scholz, care este la final de mandat de ministru de finanțe și de vicecancelar. Scholz a declarat că alegerile au oferit „un mandat foarte clar pentru a ne asigura că am pus la punct un guvern bun și pragmatic pentru Germania”.

Partidul de la guvernare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU / CSU) a obținut cel mai slab rezultat în alegerile federale de după război și în istoria sa de 76 de ani, obținând doar 24,1% din voturi. Este cu aproape 8% mai puțin comparativ cu ultimele alegeri din 2017. Armin Laschet, candidatul CDU / CSU pentru funcția de cancelar și actual premier pentru Renania de Nord-Westfalia, a declarat după vot că rezultatul a fost dezamăgitor, dar că va încerca în continuare să formeze următorul guvern.

Verzii au avut cea mai bună performanță, de până la 15%, în timp ce liberal-democrații FDP a obținut aproximativ 11,5% din voturi, conform rezultatelor preliminare.

Este puțin probabil ca alte două partide să intre în următorul guvern. Extrema stânga Die Linke a obținut aproximativ 4,9%, potrivit rezultatelor preliminare, fiind neclar dacă va avea suficiente voturi ca să treacă pragul de 5% pentru a intra din nou în parlament.

Alternativa pentru Germania de extremă dreapta (AfD) va intra din nou în legislativ, după ce a obținut 10,3%, dar toate formațiunile principale au exclus o coaliție cu acest partid. Prezența la vot a fost una ridicată, de 76,6%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: