Riscă amendă sau închisoare. Trei persoane din Hîncești vor fi judecate pentru corupere electorală

Trei persoane din Hîncești vor fi judecate pentru corupere electorală. Acestea sunt acuzate că au oferit între 200 și 400 de lei alegătorilor pentru a influența votul la alegerile prezidențiale din octombrie 2024. Acum riscă amendă sau până la 5 ani de închisoare. Persoanele ar fi acționat „în calitate de simpatizanți ai ideologiei formațiunilor și partidelor politice „Șansă”, „Renaștere” și blocului electoral „Pobeda””.

Procuratura Generală a anunțat, pe 16 decembrie, că trei persoane din Hîncești ajung în fața judecătorilor pentru corupere electorală.

Cei trei acuzați, dar și alte persoane în curs de identificare, au elaborat un plan criminal complex pe întreg teritoriul țării, repartizat pe regiuni, raioane, localități. Sub paravanul activității diverselor partide politice, blocuri electorale, candidați independenți, în calitate de simpatizanți ai ideologiei formațiunilor și partidelor politice „Șansă”, „Renaștere” și blocului electoral „Pobeda (Victorie)”, au desfășurat activități infracționale de corupere electorală, manifestate prin determinarea alegătorilor de a-și exercita într-un anumit mod drepturile electorale în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024″, au comunicat reprezentanții Procuraturii.

Cele trei persoane, a adăugat instituția, acționau pe teritoriul raionului Hîncești. Le revenea „rolul de a atrage și convinge mai multe persoane din localitățile Drăgușenii Noi, Stolniceni, Ciuciuleni din raionul Hîncești și localități limitrofe de a-și expune în cadrul scrutinului electoral votul personal pentru un anumit candidat electoral și împotriva unui anumit candidat electoral”.

În acest sens, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale, au oferit sume de la 200 la 400 lei.

Tot ei au colectat date cu caracter personal ale cetățenilor Republicii Moldova, preponderent din localitățile raionului Hîncești, pentru ca ulterior să le utilizeze pentru deschiderea conturilor bancare peste hotare. La fel, au asigurat suportul informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking – PSB, a băncii comerciale „Промсвязьбанк” din Federația Rusă, prin intermediul căreia sunt oferiți bani, inclusiv prin realizarea de transferuri bancare”, au menționat procurorii.

Se precizează că învinuiții sunt cercetați în stare de libertate.

Procuratura Generală a precizat că cele trei persoane sunt cercetate în baza art.1811 alin.(1) din Codul penal. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 750 (37 500 lei) la 1150 de unități convenționale (57 500 lei) sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 6000 (300 000 lei) la 8000 de unități convenționale (400 000 mii) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Au fost stabilite peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschideau conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până pe 28 octombrie, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: