Trei persoane din Hîncești vor fi judecate pentru corupere electorală. Acestea sunt acuzate că au oferit între 200 și 400 de lei alegătorilor pentru a influența votul la alegerile prezidențiale din octombrie 2024. Acum riscă amendă sau până la 5 ani de închisoare. Persoanele ar fi acționat „în calitate de simpatizanți ai ideologiei formațiunilor și partidelor politice „Șansă”, „Renaștere” și blocului electoral „Pobeda””.
Procuratura Generală a anunțat, pe 16 decembrie, că trei persoane din Hîncești ajung în fața judecătorilor pentru corupere electorală.
„Cei trei acuzați, dar și alte persoane în curs de identificare, au elaborat un plan criminal complex pe întreg teritoriul țării, repartizat pe regiuni, raioane, localități. Sub paravanul activității diverselor partide politice, blocuri electorale, candidați independenți, în calitate de simpatizanți ai ideologiei formațiunilor și partidelor politice „Șansă”, „Renaștere” și blocului electoral „Pobeda (Victorie)”, au desfășurat activități infracționale de corupere electorală, manifestate prin determinarea alegătorilor de a-și exercita într-un anumit mod drepturile electorale în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024″, au comunicat reprezentanții Procuraturii.
Cele trei persoane, a adăugat instituția, acționau pe teritoriul raionului Hîncești. Le revenea „rolul de a atrage și convinge mai multe persoane din localitățile Drăgușenii Noi, Stolniceni, Ciuciuleni din raionul Hîncești și localități limitrofe de a-și expune în cadrul scrutinului electoral votul personal pentru un anumit candidat electoral și împotriva unui anumit candidat electoral”.
În acest sens, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale, au oferit sume de la 200 la 400 lei.
„Tot ei au colectat date cu caracter personal ale cetățenilor Republicii Moldova, preponderent din localitățile raionului Hîncești, pentru ca ulterior să le utilizeze pentru deschiderea conturilor bancare peste hotare. La fel, au asigurat suportul informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking – PSB, a băncii comerciale „Промсвязьбанк” din Federația Rusă, prin intermediul căreia sunt oferiți bani, inclusiv prin realizarea de transferuri bancare”, au menționat procurorii.
Se precizează că învinuiții sunt cercetați în stare de libertate.
Procuratura Generală a precizat că cele trei persoane sunt cercetate în baza art.1811 alin.(1) din Codul penal. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 750 (37 500 lei) la 1150 de unități convenționale (57 500 lei) sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 6000 (300 000 lei) la 8000 de unități convenționale (400 000 mii) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
***
În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Au fost stabilite peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral.
Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.
Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschideau conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până pe 28 octombrie, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!