Guvernul ar putea elibera 500 de tone de motorină din rezervele de stat pentru Calea Ferată din Moldova, în contextul crizei financiare profunde prin care trece întreprinderea, aflată în prag de faliment. Un proiect în acest sens este supus consultărilor publice. Totodată, Executivul intenționează să aloce peste 12 milioane de lei din fondul de rezervă pentru completarea stocurilor rezervelor de stat.
Eliberarea unui nou lot de motorină din rezervele de stat ar urma să asigure continuitatea activității Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, prevenind suspendarea curselor interne și acumularea întârzierilor salariale. Măsura ar contribui, potrivit autorilor proiectului, în cele din urmă, la „reanimarea” companiei aflate în criză. Deși Ministerul Infrastructurii a propus dublarea cantității – până la 1000 de tone – solicitarea nu a fost acceptată.
„CFM este o întreprindere strategică a economiei naționale, care oferă servicii de transport de mărfuri și pasageri. Însă, din cauza situației financiare dificile, întreprinderea este supusă riscului de a falimenta. Astfel, pentru a soluționa problemele apărute, cum ar fi suspendarea unor curse interne, deficiențele de reparație și întreținere a garniturilor de tren, inclusiv, evitarea neachitării sistematice a salariului angajaților, s-a decis eliberarea, din rezervele de stat, a cantității de 500 tone de motorină” – se menționează în nota de argumentare a proiectului supus consultărilor publice.
Nota de Fundamentare 681c4f2acf504 (1) by EcaterinaNaconecinîi
CFM, care are în prezent aproximativ 4800 de angajați, se confruntă cu dificultăți financiare majore încă din august 2022. Criza a fost declanșată de scăderea semnificativă a tranzitului feroviar din Ucraina, odată cu redeschiderea portului Odesa, fapt ce a redus veniturile întreprinderii și a generat întârzieri de luni întregi la plata salariilor. În încercarea de a obține lichidități, CFM a scos la licitație vagoane de pasageri, locomotive și fier vechi.
Anterior, compania a recepționat două loturi de motorină de câte 250 de tone, livrate de Agenția Rezerve Materiale în baza unei dispoziții semnate de Guvern. Combustibilul, depozitat la sucursalele din Chișinău, Ocnița, Bălți, Ungheni și Basarabeasca, a fost folosit pentru transportul de marfă și pasageri. Primul lot a generat venituri de 16,4 milioane de lei, sumă utilizată pentru achitarea salariilor restante pentru luna august.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat anterior că CFM este o companie strategică și că nu există intenții de privatizare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!