Persoanele care și-au deschis conturi bancare în Rusia pentru a primi bani în schema coruperii electorale riscă amenzi, să le fie confiscate bunurile sau chiar închisoare. Precizările au fost făcute, pe 3 octombrie, de șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Iar persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, a menționat Dragalin, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională. Declarațiile au fost făcute după ce s-a raportat că 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au primit transferuri din Rusia pentru a influența inclusiv rezultatul scrutinului din 20 octombrie.
Dragalin a spus că persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei. Iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei.
Șefa Procuraturii Anticorupție a mai precizat că persoanele din cadrul partidelor care acceptă acești bani riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi de 400 de mii de lei. Iar persoanele care participă activ la spălarea de bani, de exemplu la deschiderea unui cont bancar, riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la un milion de lei.
„Noi venim cu un mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care până în ziua de azi și-a dat informația personală, deci ziua de naștere, IDNP, nume, prenume, ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia… deci aceste persoane participă în această schemă. Noi cunoaștem cine sunt aceste persoane. (…) Am stabilit și ce sume de bani primesc pe conturile acestei bănci din Rusia. Să fie foarte clar, aceste persoane care au participat la acest lucru riscă nu doar o amendă, de peste 37 mii de lei, riscă să le fie confiscată contravaloarea tuturor transferurilor făcute pe contul străin. (…) Noi avem dreptul legal să punem sechestre aici, în Republica Moldova, pe proprietatea persoanei: mașină, teren, casă. (…) Riscați o amendă, confiscare sau chiar și închisoare”, a comunicat Dragalin.
Șefa Procuraturii a mai spus că persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, inclusiv predau lucrurile transferate lor într-un mod ilegal, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.
Ea a menționat că „foarte multe persoane au cooperat” și că „de aceasta se cunoaște foarte multe detalii” din schemă.
Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, toate persoanele percheziționate pe 3 octombrie „au început să ofere declarații și să conlucreze cu organele de drept”.
***
În dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse, printre aceștia: 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, 1 927 președinți de sector, peste 50 000 activiști și peste 70 000 simpatizanți. Ultimii ar fi persoanele racolate și remunerate lunar cu sume de până la 1800 lei. Detalii AICI.
„O să fie scris pe cine să votăm”, „Ei au decis să o susțină pe asta” – sunt doar câteva fragmente din înregistrările audio prezentate de oamenii legii pe 3 octombrie, din schema desfășurată de „organizația criminală condusă de Ilan Șor”. Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a spus că oamenii legii cunosc „candidații susținuți de Federația Rusă prin organizația criminală Șor” în scrutinul prezidențial din Moldova și au informat în acest sens Comisia Electorală Centrală. „E prematur să spunem că sunt candidați care trebuie excluși din cursă”, a spus la rândul ei șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!