Riscurile referitoare la AI, reduse? Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei
Full Article 3 minutes read

Riscurile referitoare la AI, reduse? Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei

Republica Moldova, alături de alte opt țări și Uniunea Europeană, a semnat, pe 5 septembrie, Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială (IA). Părțile au devenit primii semnatari ai acestui document. 

Ceremonia de semnare a Convenției-cadru a avut loc la conferința informală a miniștrilor Justiției din cadrul Consiliului Europei de la Vilnius, Lituania. Documentul a fost semnat de către nouă țări și o uniune economică: Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Republica Moldova, San Marino, Regatul Unit, precum și Israel, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Semnătura din numele Guvernului Republicii Moldova a fost pusă de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Justiției, în cadrul ceremoniei de semnare, Veronica Mihailov-Moraru a declarat: „Această convenție este nu doar un instrument juridic, dar o promisiune de a ne asigura că inteligența artificială este dezvoltată și utilizată într-un mod care servește binelui public și sporește bunăstarea cetățenilor noștri. Republica Moldova este pentru promovarea echilibrului între inovație și protejarea drepturilor omului, democrației și statului de drept”.

Riscurile referitoare la AI, reduse? Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei

Ministerul Justiției

Convenția-cadru a fost adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 mai 2024. Cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, Uniunea Europeană și 11 state nemembre (Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, Israel, Japonia, Mexic, Peru, Sfântul Scaun și Uruguay) au negociat tratatul. Reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai mediului academic au contribuit în calitate de observatori.

Convenția-cadru prevede o abordare comună pentru a se asigura că sistemele de inteligență artificială sunt compatibile cu drepturile omului, democrația și statul de drept, permițând în același timp inovarea și încrederea, scrie Calea Europeană. Convenția include o serie de concepte-cheie din Actul UE privind inteligența artificială, cum ar fi o abordare bazată pe riscuri, transparența de-a lungul lanțului valoric al sistemelor de inteligență artificială și al conținutului generat de IA, obligații detaliate de documentare pentru sistemele de inteligență artificială identificate ca fiind cu risc ridicat și obligații de gestionare a riscurilor cu posibilitatea de a introduce interdicții pentru sistemele de inteligență artificială considerate o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale.

Tratatul va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării unei perioade de trei luni de la data la care cinci state semnatare, dintre care cel puțin trei membre ale Consiliului Europei, l-au ratificat. Țările din întreaga lume vor fi eligibile pentru a adera la acesta și se vor angaja să respecte dispozițiile sale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: