RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic
Full Article 6 minutes read

RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic

La graniță cu pădurea Hâncești, patru șefi din oraș s-au învrednicit de terenuri. Se întâmpla în 2018 și 2019. Fiecare a cumpărat de la Primărie câte jumătate de hectar de pământ agricol. Bugetul municipal nu a sporit, pentru că terenurile au fost vândute la prețuri simbolice – circa 10 mii de lei pentru fiecare. O nouă investigație a Rise îi prezintă pe șefii (actuali și foști) de la Hâncești care s-au împroprietărit pe bani puțini într-o zonă verde.

Cartierul „șefilor”

În iunie 2018, printr-o decizie a Consiliului municipal Hâncești, au fost create cinci parcele de pământ a câte 49 de ari, cu destinație agricolă. Patru luni mai târziu, primele trei terenuri au fost scoase la licitație. Unul a intrat în proprietatea lui Ruslan Mahu, un apropiat al familiei primarului de Hâncești, doar că, în urma măsurătorilor, lui Mahu i-au revenit doar 40 de ari din cei 49 indicați în document. Ulterior, s-au vândut și celelalte terenuri.

Terenurile se mărginesc la vest cu pădurea, iar la est se deschide o priveliște panoramică asupra orașului Hâncești. Deși terenurile sunt cu destinație agricolă, iar legea permite doar construcția încăperilor agricole, două case frumos amenajate au fost ridicate deja.

Al doilea care a primit un lot în această zonă a fost șeful din acea perioadă a Direcției teritoriale Hâncești a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Anatolie Moraru și soția sa, Olga Buimistru, au semnat contractul de vânzare-cumpărare a celor 49 de ari în noiembrie 2018.  Zece mii de lei –  atât a costat jumătate de hectar de lângă pădure, scos la licitație o lună mai devreme. Primăria l-a evaluat la 8.600 de lei, așa că la licitație a obținut cu 1.400 de lei mai mult decât și-a propus.

Pe cei 49 de ari, soții Moraru-Buimistru au asfaltat un drum, au plantat o mică livadă și o vie, și-au instalat și câțiva stupi de albine.

Redacția Rise a încercat să îl contacteze pe Anatolie Moraru, care, între timp, a plecat din organele SIS. „Am contactat-o pe soția acestuia, pe Facebook. Fără a-i spune despre care anume teren dorim să discutăm cu soțul ei, femeia ne-a răspuns: „Nu vă pot remite datele de contact ale soțului, din cauză că nu vă cunosc. Referitor la investigațiile asupra terenului procurat de familia noastră (dacă într-adevăr sunteți jurnalistă) vă informăm că a fost procurat la licitația organizată de administrația publică locală cu 4-5 ani în urmă. Acțiunile dumneavoastră le susținem, însă vă rugăm să respectați dreptul la viața privată și de familie””, scrie Rise.

RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic

Rise.md

Vecină cu șeful de la SIS, la dreapta, a fost Sofia Damian, șefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) Hâncești și soțul său, Valeriu Damian, fost consilier municipal în Hâncești. Familia Damian a cumpărat și ea 49 de ari, participând la licitație în aceeași zi cu Moraru și Mahu. Pentru pământul lor, soții Damian au plătit 9.600 de lei, cu 400 mai puțin decât șeful SIS. Acesta este singurul teren dintre cele cinci pe care nu s-a făcut încă nicio lucrare.

În acea perioadă, Valeriu Damian era consilier municipal din partea Partidului Democrat din Moldova, partid care, la ultimele scrutine locale, l-a susținut pe primarul Alexandru Botnari.

Astăzi, soții Damian nu mai sunt proprietarii celor 49 de ari de lângă pădure. Trenul a fost donat, în noiembrie 2021, fiului.

Reporterii Rise au contactat-o pe Sofia Damian pentru a o întreba despre teren. Fără a asculta întrebarea, a spus: „Eu nu comentez, nu răspund la așa întrebări”. Ulterior, întrebată de ce nu a declarat terenul, după un lung moment de ezitare, funcționara a răspuns: „Nu l-am declarat pentru că m-am gândit că nu trebuie să-l declar”. Apoi a pus receptorul.

RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic

Rise.md

Pe 25 iulie 2019, Remus Moroz, procurorul-șef al mun. Hâncești, s-a prezintă la Primărie pentru a semna contractul de vânzare-cumpărare, act prin care devine proprietar al unui teren de 49 de ari și vecin cu șeful de la SIS Hâncești, Anatolie Moraru. L-a costat 9.600 de lei, potrivit datelor din declarațiile de avere depuse la ANI.

În august 2020, imaginile din satelit arată că, pe terenul său, Moroz și-a ridicat o casă, asta deși terenul are destinație agricolă și, conform legii, este permisă doar ridicarea construcțiilor agricole și „a structurilor de primire turistică”.

Imaginile surprinse cu drona arată că procurorul cu viză de reședință în Chișinău s-a aranjat bine la Hâncești. Casa cu geamuri panoramice este amplasată în apropiere de pădure, are terasă și un drum de acces spre pădure, decorat cu arbuști. Accesul în codri se face pe o poartă, iar în pădure, pe un teren care nu-i aparține, se ivește o construcție, asemănătoare unui foișor. Imobilul din Hâncești nu este înregistrat la ASP, însă în ultimele două declarații de avere el indică un imobil pentru care a obținut autorizație de construcție.

RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic

Rise.md

Ultimul teren din această zonă i-a revenit șefului de la Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare (ARA) din oraș. Gheorghe Covaș s-a învrednicit și el de jumătate de hectar în august 2019. A plătit cel mai mult dintre toți – 10.600 de lei. Prețul de start al terenului a fost de 8.600 de lei, așa că la licitație, Covaș a propus cu două mii de lei mai mult și a devenit proprietar.

RISE: Fost șef SIS și procuror-șef, printre cei care au pus mâna pe terenuri la Hâncești, cu bani de nimic

Rise.md

„Eu ce trebuia să fac? Să opresc licitația?”

Reporterii Rise l-au întrebat pe primarul orașului Hâncești cum se face că terenurile de jumătate de hectar, amplasate lângă pădure, au trecut din proprietatea statului la persoane cu funcții de conducere.

Alexandru BOTNARI, primarul mun. Hâncești: „Da’ el ce, când vine la licitație, îmi prezintă și certificatul că e șef de instituție publică? Și eu ce trebuia să fac? Să opresc licitația, că el e șef de instituție publică?”, a declarat Botnari.

P.S: Investigația poate fi citită integral AICI!


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: