Rizea a fost audiat de PCCOCS în urma declarațiilor privind decesul lui Butmalai, Luncașu și Salemi
Full Article 3 minutes read

Rizea a fost audiat de PCCOCS în urma declarațiilor privind decesul lui Butmalai, Luncașu și Salemi

Fostul deputat român Cristian Rizea a fost citat și audiat de către procurori în urma declarațiilor sale, potrivit cărora, fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați. Audierile au avut loc pe 14 și 19 mai de procurorii PCCOCS, anunță oamenii legii pe 20 mai.

Potrivit procurorilor, în cadrul audierilor, Rizea nu a prezentat detalii care ar impune reluarea urmăririi penale în cazurile în care apar fapte noi sau recent descoperite, despre care autoritatea investigatoare nu ar avea cunoștință şi care, ar fi de natură să afecteze soluțiile adoptate anterior.

„Fostul deputat a declarat procurorilor că nu deține date concrete ce ar indica la asasinarea celor trei persoane, iar concluziile sale cu privire la ”asasinate” au fost deduse intuitiv, din informațiile stradale sau din surse media, deschise publicului larg. Prin urmare, în condițiile în care cele comunicate de Cristian Rizea nu aduc elemente noi cu privire la faptele investigate în acele cauze și nu sunt incidente prevederilor legale, potrivit legii, urmărirea penală nu poate fi reluată”, se arată în declarația PCCOCS.

Procuratura amintește că persoanele care dețin informații cu impact pentru dosarele vizate, se pot adresa la PCCOCS cu solicitarea de a fi audiate în acest sens.

***

Pe 5 mai, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, ex-deputatul român a declarat că nici fostul deputat Ion Butmalai, găsit mort în 2014, împușcat în inimă, nici Iurie Luncașu, care s-ar fi sinucis în 2019, la două luni după ce Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, și nici omul de afaceri Saro Salemi, găsit strangulat în 2013 într-un parc din capitală, NU s-au sinucis.

***

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Însă, Rizea fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova, fiind până nu demult cetățean moldovean.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. La începutul lunii mai, acesta a fost eliberat.

Pe 14 mai, acesta a anunțat că intenționează să candideze independent la alegerile parlamentare din iulie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: