radiochisinau.md

România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât și la import

Importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici. Acest fapt au relevat datele Biroului Național de Statistică (BNS) privind comerțul exterior pentru șapte luni ale anului 2020. Astfel, conform Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), „România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atât la export, cât și la import”.

Potrivit BNS, valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent, a constituit 893,5 milioane de dolari cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1, 326 miliarde de dolari.

De asemenea, volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 milioane de dolari. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 milioane de dolari. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu România în ianuarie-iulie 2020 s-a ridicat la 8,32 milioane de dolari. „Astfel, România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul întâi în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova”, estimează MEI.

Cel de-al doilea partener comercial al țării noastre din top zece țări ale Uniunii Europene este Italia, pe piața căreia, în perioada de referință, am exportat produse în valoare de 124,2 milioane de dolari și am importat mărfuri  în valoare de 192,7 milioane de dolari. Printre principalele țări europene, în care țara noastră își exportă produsele mai sunt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franța, Olanda.

În perioada de referinţă, exportul mărfurilor moldovenești pe piața CSI a însumat 220,8 milioane de dolari cu o pondere în totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 milioane de dolari. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor rusești în țara noastră a însumat 337,61 milioane de dolari. Potrivit datelor pentru ianuarie-iulie 2020, pe piața belarusă am exportat mărfuri în valoare de 37,9 mln de dolari și am importat de 56,5 milioane de dolari. Pe piața ucraineană am exportat mărfuri în sumă de 33,7 mln de dolari și am importat în sumă de 276,3 mln de dolari.

”România a devenit principalul importator de produse moldovenești, astfel devansând de câteva ori ceilalți parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbește despre o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații. În continuare, Ministerul Economiei și Infrastructurii își îndreaptă eforturile asupra implementării unei agende bilaterale complexe cu toți partenerii existenți, precum și pe extinderea cadrului de cooperare comercial-economică cu cât mai multe țări pentru a oferi producătorilor noștri acces la noi piețe de desfacere”, a estimat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

În celelalte țări ale lumii, în perioada ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 264,9 milioane de dolari și a importat în sumă de 829,6 milioane de dolari.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: