România ar fi gata să se implice militar în Moldova în caz de necesitate? Răspunsul lui Ciucă și precizările lui Recean
Full Article 3 minutes read

România ar fi gata să se implice militar în Moldova în caz de necesitate? Răspunsul lui Ciucă și precizările lui Recean

Premierul român Nicolae Ciucă, aflat la Chișinău, a fost întrebat dacă România ar fi gata să se implice militar în Republica Moldova în scenariul în care Rusia ar ajunge să desfășoare acțiuni militare asupra țării noastre. Oficialul român a spus că „nu de fiecare dată pe primul loc trebuie să punem un scenariu negru”. La fel, potrivit lui Ciucă, „soluția este una care nu poate fi discutată într-un astfel de context”. La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean s-a arătat sigur că „colaborarea noastră cu Bucureștiul crește capacitatea Republicii Moldova de a face față tuturor scenariilor destabilizare”. 

Ciucă a fost întrebat „care ar fi sprijinul pe care l-ar oferi România Republicii Moldova într-un scenariu negru în care Rusia ar ajunge să aibă acțiuni militare asupra Republicii Moldova”. „Ne-am implica chiar militar sau doar am trimite echipamente militare ori personal militar?”, a întrebat un jurnalist din România.

„Nu de fiecare dată pe primul loc trebuie să punem un scenariu negru. De fiecare dată atunci când se fac analize pe astfel de situații se asigură o gradualitate și se ia în calcul o probabilitate de a se întâmpla un astfel de scenariu”, a răspuns Ciucă.

El a adăugat că „chestiunea care ne duce spre „un scenariu negru” sunt activități care trebuie să existe pe masa ambelor Guverne”. „Astfel încât să determinăm încât să nu ajungem în astfel de scenariu”, a comunicat premierul român.

Iar în situația în care se va ajunge la un astfel de scenariu, Ciucă a spus că „soluția este una care nu poate fi discutată într-un astfel de context”.

„Cred că prin ceea ce am reușit să facem până acum – în planul colaborării bilaterale pe asigurarea securității energetice, pe asigurarea colaborării în domeniul digitalizării și asigurarea securității cibernetice, pe colaborarea în domeniul apărării – sunt elemente care vin să susțină exact ceea ce am afirmat anterior. Toți acești pași trebuie să facă în așa fel încât Republica Moldova să nu ajungă niciodată în acel scenariu”, a conchis oficialul român.

La rândul său, premierul Dorin Recean a fost întrebat care sunt așteptările Republicii Moldova „într-un scenariu negru” în privința implicării României.

„Eu împărtășesc această abordare”, a comunicat Recean cu referire la declarațiile prim-ministrului român.

„Noi nu trebuie să inflamăm subiectele atunci când nu este cazul și chiar nu este cazul. Republica Moldova cu ajutorul României și cu ajutorul prietenilor din Uniunea Europeană, cu ajutorul SUA, își recapătă tot mai multe grade de libertate și atunci independența energetică, dezvoltarea economică și reziliența instituțiilor face colaborarea între Republica Moldova și în primul rând România, dar și alte state, una care să asigure evitarea unor astfel de scenarii negre”, a menționat Recean.

Totodată, el s-a arătat sigur că „colaborarea noastră cu Bucureștiul crește capacitatea Republicii Moldova de a face față tuturor scenariilor destabilizare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: