print screen/privesc.eu

România, gata să ofere Moldovei un nou grant. Premierul Ciucă: „Într-un timp cât mai apropiat”

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, efectuează o vizită oficială la București la invitația omologului său român, Nicolae Ciucă. În cadrul conferinței de presă comune, din 9 decembrie, premierii au anunțat că, în cel mai scurt timp, va fi semnat un nou acord de asistență financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova. Totodată, s-a anunțat despre organizarea unei ședințe comune a Guvernului de la Chișinău și cel de la București.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a menționat că discuția cu Natalia Gavrilița a stabilit reperele concrete ale cooperării în perioada următoare. „Am stabilit să avem o conlucrare intensă, pragmatică și eficiență nu doar la nivel de premieri, ci și la nivelul de membri ai guvernelor”, a precizat Ciucă.

Premierul român a mai anunțat că, într-un timp cât mai apropiat, va fi semnat un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. „Vechiul acord semnat din 2010 a ieșit din vigoare anul acesta din luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia”, a comunicat prim-ministrul.

Un alt subiect al discuțiilor dintre cei doi premieri a fost interconectarea energetică. Premierul român a menționat că se discută realizarea interconectării liniilor electrice între România și Republica Moldova. „Urmărind implementarea proiectele de infrastructură, un rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România cu accent deosebit asupra construcției Podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării Podului rutier Galați-Giurgiulești”, a declarat Ciucă.

Reducerea tarifului de roaming a fost un alt subiect abordat. În acest sens, premierii au declarat că încurajează discuțiile la nivelul autorităților de reglementare și al operatorilor de telefonie celor două state pentru a găsi cât mai rapid soluții.

La rândul ei, Natalia Gavrilița a spus că România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova. „Dincolo de crizele din ultima vreme, contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a Guvernului pe care-l conduc de a transforma Republica Moldova într-un stat european, în care legea să stea în capul mesei”, a comunicat Gavrilița.

La fel, premierul moldovean a precizat că țara noastră se află într-un moment unic. „Toate instituțiile de vârf – Președinția, Guvern, Parlament – și-au asumat un proiect de țară axat pe integrare europeană”, a conchis Gavrilița.

Vizita oficială a prim-ministrului Natalia Gavrilița va continua la Palatul Parlamentului, unde va avea întrevederi cu Florin-Vasile Cîțu, Președintele Senatului, și cu Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților.

Ulterior, delegația Republicii Moldova se va îndrepta spre Palatul Cotroceni, unde va fi primită de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

***

Cu privire la asistența financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova din partea statului român a vorbit și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, în data de 7 septembrie 2021. Oficialul declara că România este gata să ofere Republicii Moldova un nou grant, după ce acordul privind acordarea ajutorului nerambursabil în mărime de 100 mln de euro a expirat în luna martie, nefiind valorificat pe deplin.

Întrebat de jurnaliștii români dacă noul acord va avea la bază aceeași sumă, sau plafonul va fi ridicat, Aurescu a declarat că nu s-a ajuns la o decizie finală privind suma noului acord. „Examinăm posibilitatea de a crește această sumă până la cel puțin la 100 de milioane de euro. Până acum s-au cheltuit 32 de milioane, deci, au rămas aproape 68 de milioane. Sperăm să putem să suplimentăm această sumă, dar nu este un angajament formal”, a răspuns Aurescu.

Amintim că, în martie 2021, Republica Moldova a ratat aproape €68 mln, de care urma să beneficieze în cadrul Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară din partea României. Președinta țării Maia Sandu a declarat atunci că banii au rămas nevalorificați din cauza că „Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului”.

„Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a argumentat atunci președinta țării.

La rândul său, fostul premier Ion Chicu a declarat că a solicitat de două ori negocierea și semnarea Protocolului 6, care este necesar pentru extinderea Acordului de asistență tehnică și financiară dintre România și Republica Moldova. „Guvernele de la Chișinău, inclusiv cel condus de actualul președinte, au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6. Ultimul guvern (Chicu) a solicitat de 2 ori”, a mai precizat fostul premier.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lenovo Day 2025 în Moldova: AI, teste de impact, concursuri, premii

Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25.
NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.

Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.

Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.

Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.

La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.

Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.

El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).

Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.

El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.

De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.

Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.

Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.

În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.

Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.

Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.

În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.

La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.

Lenovo lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.

Material sponsorizat

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: