România solicită „clarificări”, după un discurs al președintelui Zelenski, cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei
Full Article 3 minutes read

România solicită „clarificări”, după un discurs al președintelui Zelenski, cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei

Secretarul de stat al României, Dan Neculăescu, a solicitat de la ambasadorul Ucrainei în România clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe de la București, astăzi, 23 ianuarie. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) subliniază „necesitatea unei înţelegeri corecte a istoriei” și „și-a exprimat surprinderea” față de referirile la România a președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, se mai arată în comunicat.

Precizăm că, miercuri, 22 ianuarie, preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a făcut un apel la solidaritate către conaţionali într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, în care susţine, printre altele, că „Bucovina de Nord a fost luată de români”, potrivit discursului publicat pe pagina administrației prezidențiale.

„Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost luată de trupele poloneze. Bucovina de Nord – de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a spus şeful statului ucrainean în discursul postat pe site-ul preşedinţiei

Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic. După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Bucovina de Nord, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică (partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, și nordul Bucovinei au fost alipite la Republica Socialistă Sovietică Ucraineană), prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991, scrie Europa Liberă.

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și incorporată viitoarei Uniuni Sovietice.

Pe 21 ianuarie 1999, președintele Ucrainei de la acea vreme, Leonid Kucima, a dat un decret prin care „Ziua Unirii Ucrainei” se sărbătorește în fiecare an pe 22 ianuarie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: