president.gov.ua

România solicită „clarificări”, după un discurs al președintelui Zelenski, cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei

Secretarul de stat al României, Dan Neculăescu, a solicitat de la ambasadorul Ucrainei în România clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe de la București, astăzi, 23 ianuarie. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) subliniază „necesitatea unei înţelegeri corecte a istoriei” și „și-a exprimat surprinderea” față de referirile la România a președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, se mai arată în comunicat.

Precizăm că, miercuri, 22 ianuarie, preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a făcut un apel la solidaritate către conaţionali într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, în care susţine, printre altele, că „Bucovina de Nord a fost luată de români”, potrivit discursului publicat pe pagina administrației prezidențiale.

„Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost luată de trupele poloneze. Bucovina de Nord – de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a spus şeful statului ucrainean în discursul postat pe site-ul preşedinţiei

Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic. După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Bucovina de Nord, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică (partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, și nordul Bucovinei au fost alipite la Republica Socialistă Sovietică Ucraineană), prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991, scrie Europa Liberă.

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și incorporată viitoarei Uniuni Sovietice.

Pe 21 ianuarie 1999, președintele Ucrainei de la acea vreme, Leonid Kucima, a dat un decret prin care „Ziua Unirii Ucrainei” se sărbătorește în fiecare an pe 22 ianuarie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

e1.ru

Ministrul rus al transporturilor, demis de Putin, găsit mort în aceeași zi. Versiunile examinate de Moscova

Roman Starovoit, demis pe 7 iulie din funcția de ministru al transporturilor, a decedat. Potrivit versiunii preliminare, el s-a sinucis, au declarat reprezentanții Comitetului de Investigații al Rusiei. Informațiile sunt relatate de BBC News.

Corpul lui Starovoit, în vârstă de 53 de ani, cu o rană prin împușcare, a fost găsit luni în mașina sa personală, în raionul Odințovo, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei. „Organele de anchetă ale Direcției Principale de Investigații a Comitetului de Investigații al Rusiei pentru regiunea Moscova lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele. Versiunea principală este sinuciderea”, a adăugat instituția.

Potrivit sursei, mai devreme, pe 7 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a demis pe Starovoit din funcția de ministru al Transporturilor. În document nu se menționează motivele demiterii.

Starovoit a ocupat funcția de ministru din mai 2024. Înainte de aceasta, el a fost guvernator al regiunii Kursk timp de mai bine de cinci ani.

Publicația Forbes, citând o sursă apropiată organelor de anchetă, scrie că Starovoit ar fi putut muri cu mai mult de o zi înainte — aproximativ în noaptea de sâmbătă spre duminică. O sursă a RBC din cadrul organelor de aplicare a legii afirmă, de asemenea, că trupul lui Starovoit a fost găsit sâmbătă, 5 iulie.

Președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat pentru RTVI că decesul lui Starovoit a avut loc „cu destul de mult timp în urmă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: