Inquam Photos / George Călin

România: Șoșoacă, cunoscută în special pentru mesaje pro-ruse, scoasă din cursa prezidențială. Reacție: „Rușine trădătorilor”

Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale din România. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională a țării, scrie Europa Liberă România. În reacție, Șoșoacă a spus că „România este în cea mai cumplită dictatură” și că „din acest moment, numai poporul mai poate salva România și întreaga Europă”. „Rușine trădătorilor”, s-a adresat aceasta către judecătorii Curții Constituţionale. 

Judecătorii Curții Constituţionale au anunţat pe 5 octombrie că au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate în privința Dianei Iovanovici-Şoşoacă şi au anulat Decizia Biroului Electoral Central din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale candidatei la alegerile prezidențiale. Hotărârea este definitivă.

Într-o reacție pe rețelele de socializare, Șoșoacă a scris: „România este în cea mai cumplită dictatură. (…) Am dus și duc cea mai cumplită luptă cu sistemul dictatorial de la București, Bruxelles, Strasbourg, Tel Aviv, Washington! (…) Din acest moment, numai poporul mai poate salva România și întreaga Europă”.

„Rușine trădătorilor”, a comunicat ea, adresându-se către judecătorii Curții Constituţionale.

Presa română scrie că Biroul electoral central de la București a înregistrat 19 candidaturi pentru alegerile prezidențiale. Doar șapte dintre ele au fost deja validate, două sunt definitiv respinse iar restul, în analiză. Până în prezent, Biroul a respins înregistrarea lui Miron Cosma și a validat șapte candidaturi, depuse până joi: George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Şoşoacă. Cea din urmă nu poate candida, conform deciziei Curții Constituționale.

***

Pe 24 iunie 2024 s-a anunțat că Diana Iovanovici-Şoşoacă, cunoscută în special pentru mesaje pro-ruse și care în urma alegerilor din 9 iunie a devenit europarlamentar din partea Partidului SOS România, va candida și la Președinția statului român. Candidatura acesteia a fost susținută „cu unanimitate de voturi” de reprezentanții partidului.

Diana Iovanovici-Șoșoacă este o avocată română, senatoare în legislatura 2020-2024, afiliată partidului S.O.S. România. Este cunoscută, în special, pentru mesajele sale pro-ruse și pentru că este invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România. „Opriți războiul, vesticilor!”, a scris ea pe o rețea de socializare, urmare a unei vizite la Ambasada rusă pentru a sărbători Ziua Națională a Rusiei alături de ambasadorul rus la București.

În martie 2023, senatoarea Diana Șoșoacă a cerut anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Drept reacție, la câteva zile după, Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. Șoșoacă a fost inclusă în baza de date ucraineană „Mirotvoreț”. Reprezentanții platformei online susțineau că Șoșoacă colaborează cu Serviciile speciale rusești. Ulterior, Șoșoacă a depus un proiect de lege pentru unirea României cu Republica Moldova. Mai mult, senatoarea declara că România ar trebui să negocieze acest lucru la pachet cu anexarea teritoriilor din Ucraina. În octombrie 2023, Șoșoacă anunța că va face „spectacol” în Parlamentul României, cu ocazia discursului pe care președintele Ucrainei Vladimir Zelenski urma să-l susțină.

În iulie 2024, Şoşoacă a fost dată afară din Parlamentul European după ce a provocat un scandal. S-a întâmplat în timpul ședinței la finalul căreia se decidea dacă Ursula von der Leyen rămâne președinta Comisiei Europene. „Indisciplina și încălcarea regulilor se sancționează imediat”, a menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan cu privire la incident. De cealaltă parte, Șoșoacă a declarat că a fost dată afară după ce și-a făcut apariția cu o icoană.

În septembrie, eurodeputata a avut un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în timpul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care UE ar trebui să le ia în fața acestei amenințări. Fosta senatoare română a acuzat Uniunea Europeană că vrea să declanșeze o nouă pandemie, după cea de Covid-19, și a spus că ea se va opune, pentru că „Dumnezeu nu e vaccinat” și 88% dintre români nu sunt vaccinați. La finalul intervenției i-a fost oprit microfonul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

10.000 de soldați ruși în Transnistria? Sandu confirmă scenariul: „Cifra este periculoasă”

Dislocarea trupelor ruse în regiunea transnistreană reprezintă un pericol real, avertizează președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, acest scenariu ar putea deveni posibil în cazul în care, la Chișinău, va fi instalat un Parlament docil intereselor Kremlinului.

Maia Sandu a confirmat estimarea făcută anterior de premierul Dorin Recean, potrivit căreia Rusia ar putea trimite aproximativ 10.000 de militari în stânga Nistrului, pentru a-și consolida prezența militară în regiune.

„Este un pericol real, în situația în care puterea de la Chișinău va fi controlată de Rusia. Sunt informații pe care le avem noi, dar cifra este peirculoasă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

Șefa statului avertizează că obiectivul Moscovei este acapararea puterii în Republica Moldova printr-o guvernare docilă, pro-rusă. Miza, spune Sandu, sunt alegerile parlamentare din toamnă.

„Riscurile sunt mari pentru țară, nu exagerez. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar suntem cu toții oameni înțelepți și ar trebui să analizam lucrurile și să ne îngrijim să nu pierdem ceea ce avem”, a mai declarat Maia Sandu.

Întrebată ce va face dacă în septembrie va fi ales un Parlament „ostil”, președinta a declarat că își va exercita mandatul în limitele atribuțiilor constituționale, pentru a proteja cetățenii: „Dar știm care sunt competențele președintelui și care sunt ale Parlamentului, respectiv puterile mele sunt limitate”, a conchis Maia Sandu.

***

Amintim că, recent, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Federația Rusă vrea să desfășoare 10 000 de soldați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale și se află la granița cu Ucraina. Pe 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că evaluările au fost făcute de instituțiile statului.

În reacție, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a calificat declarațiile premierului drept „fantezii electorale” și a sugerat că șeful Guvernului de la Chișinău ar trebui să prezinte dovezi care să îi susțină afirmațiile.

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea contigentului militar rus – solicitare ignorată de Moscova de fiecare dată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: