Facebook/Sergiu Prodan

România va acorda €2,3 mln Republicii Moldova pentru renovarea unei clădiri din gestiunea Ministerului Culturii

România va oferi Republicii Moldova 2,3 milioane de euro. Decizia a fost luată la ședința Guvernului de la București din data de 2 octombrie, scrie presa română. Banii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la București, vor fi investiți în renovarea unei clădiri a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Ulterior, ministrul Culturii de la Chișinău a explicat că această asistență va fi investită în procesul de restaurare a Monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională, cunoscut ca și „Conacul urban al Familiei Donici”. 

Guvernul României a decis să acorde 11,8 milioane lei românești Republicii Moldova, din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat român pe anul 2024.

Banii vor fi investiți în proiectul „Restaurarea monumentului de arhitectură şi istorie de importanţă naţională din mun. Chişinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr.35”, propus de Republica Moldova.

„Fondurile respective vor fi transferate de la Ministerul Culturii către Cancelaria de Stat din Republica Moldova, în moneda euro”, se menționează în decizia a adoptată la București.

Asistenţa financiară se acordă în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

„Poate, pentru cei din România informația nu are impact, dar pentru cei din Chișinău, știm foarte bine, acolo este sediul Ministerului Culturii din Republica Moldova. Acesta va fi renovat, așadar, în proporție, din bugetul total, aproape 50% din bani surveniți de la Guvernul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la București Mihai Constantin, relatează Moldpres.

Actualizare: Ministrul Culturii de la Chișinău Sergiu Prodan a menționat că banii vor fi investiți în restaurarea Monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională, cunoscut ca și „Conacul urban al Familiei Donici”. Imobilul, a explicat Prodan, se află în gestiunea Ministerului Culturii.

„Acest imobil este inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Clădirea este una emblematică pentru Chișinău, primele informații documentare despre ea datând din 1863, și are toate șansele ca, după restaurare, să redevină o perlă arhitectonică a capitalei. (…) Pe lângă faptul că, datorită lui, vom readuce la viață un obiectiv arhitectural de patrimoniu, după restaurare aici vor fi amplasate mai multe structuri responsabile de protejarea patrimoniului național. Este vorba, în special, de Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția de Inspectare și restaurare a monumentelor și Agenția Națională Arheologică”, a comunicat Prodan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: