După mai bine de un an și jumătate, examinarea dosarului „Stoianoglo” va fi reluată. Decizia Curții de Apel Chișinău
Full Article 2 minutes read

După mai bine de un an și jumătate, examinarea dosarului „Stoianoglo” va fi reluată. Decizia Curții de Apel Chișinău

După mai mult de un an și jumătate, examinarea în instanța de judecată a dosarului „Stoianoglo”, în care sunt inculpați ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), va fi reluată. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile procurilor PCCOCS în privința încheierii judecătorești privind examinarea cauzei de către un complet de trei judecători. 

Potrivit unui comunicat publicat de Procuratura Anticorupție, Curtea de Apel Chișinău a respins, pe 9 iulie, recursurile procurorilor PCCOCS Elena Ceruța și Dumitru Răileanu, învinuiți că au acționat ilegal împreună cu ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilicită la acuzare. Aceste recursuri contestau încheierea judecătorească din noiembrie 2022, prin care s-a dispus formarea unui complet de trei magistrați pentru judecarea cazului.

Astfel, examinarea dosarului „Stoianoglo” în instanța de judecată urmează a fi reluată.

Amintim că judecarea dosarului „Stoianoglo” a început în octombrie 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În cadrul cauzei penale figurează ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo și procurorii PCCOCS Elena Ceruța și Dumitru Răileanu, care sunt acuzați că au facilitat eliberarea din închisoare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. De asemenea, în aceiași cauză penală, Alexandr Stoianoglo este învinuit de corupție pasivă prin primirea de avantaje ilegale, abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale și fals în declarații.

Pe 2 noiembrie 2022, președintele interimar de atunci al Judecătoriei Chișinău a emis o încheiere, prin care s-a dispus formarea unu complet de trei magistrați pentru examinarea dosarului „Stoianoglo”. Procurorii PCCOCS inculpați în cauza penală au contestat încheierea judectătorească. Recursurile sau aflat pe rol la Curtea de Apel Chișinău timp de mai multe de un an și jumătate, din decembrie 2022.

Mai multe detalii despre acest dosar penal, aflați în materialul NM „Дело прокуроров”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: